Ministar proverava: Kakav nam je barut FOTO

Ministar odbrane Zoran Đorđević obišao je Privredno društvo "Milan Blagojević-namenska" u Lučanima i Kompaniju "Sloboda“ u Čačku, saopšteno je iz ministarstva.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 11.03.2017.

15:41

Ministar proverava: Kakav nam je barut FOTO
Foto: Ministarstvo odbrane

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je zaključeno da je fabrika u Lučanima ostvarila rekordne rezultate u proizvodnji 2016. godine i da se očekuje da proizvodnja u 2017, koja je već ugovorena, bude još veća.

Takođe, istaknut je i značaj saradnje fabrike sa Vojnotehničkim institutom u razvoju novih tehnologija za proizvodnju kvalitetnijeg baruta.

Tokom posete Kompanije "Sloboda" u Čačku, ministar Đorđević je obišao "Pogon za izradu čaura srednjeg i velikog kalibra" i objekat "Mehanička obrada rezanjem". Posle obilaska, ministar odbrane održao je sastanak sa saradnicima i rukovodstvom Kompanije "Sloboda" kojem su prisustvovali i generalni direktor Zoran Stefanović i predstavnici sindikata Kompanije.

Pomoćnik ministra Nenad Miloradović istakao je da posete predstavljaju "redovni obilazak tokom kojeg predstavnici Ministarstva odbrane sagledavaju rezultate u ostvarenim postavljenim ciljevima".

Prema njegovim rečima, "Milan Blagojević" je imao porast proizvodnje prošle godine u odnosu na pretprošlu za 37 odsto, a "Sloboda" čak 67 odsto.

"Nivo investicija je veoma visok. Fabrika u Lučanima je prošle godine uložila šest miliona evra u nove pogone, ove godine je u planu ulaganje od sedam miliona evra. "Sloboda“ je 2016. godine uložila sedam, a ove godine planira 11 miliona evra. Za obe fabrike možemo sa sigurnošću da kažemo da su i proizvodnja i ulaganja veoma vidljivi, rekao je Miloradović. On je dodao da i jedna i druga fabrika pripadaju grupaciji "municijskih fabrika" što je jedan od najopasnijih tipova proizvodnje.

"U poslednjih pet godina u svetu je bilo oko 80 incidenata sa tragičnim posledicama u fabrikama municije u svetu. Treba ulagati maksimalne napore da se takvi incidenti ne događaju i da se posledice minimizuju", rekao je on.

Ministarstvo odbrane napravilo je plan pre godinu i po za celu odbrambenu industriju - kako da se maksimalno poboljšaju sve automatizovane mere da bi se sprečili incidenti, i te mere se sprovode upravo kroz cikluse investicija, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: