Paklica cigareta 70 RSD, ali...

Siva ekonomija je rak-rana Srbije, a švercovani duvan i gorivo, poreske mahinacije i neizdavanje fiskalnih računa i dalje koštaju državu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

10:36

Paklica cigareta 70 RSD, ali...
(Foto: Thinkstock.com)

Borba protiv sive zone traje godinama, a iako pomaka, isto tako ima i šverca.

Kakva je situacija lako se može videti ako se ovih dana prošeta novosadskim pijacama gde se paklica od 20 cigareta umotana u celofan prodaje za 70 dinara, dok su najeftinije regularne cigarete u trafikama 170 dinara. Ne treba biti veliki matematičar pa izračunati koliko svi gubimo sa svakom prošvercovanom cigaretom.

Koliko nas košta rezani duvan izneo je nedavno državni sekretar u Ministarstvu državne uprave Željko Ožegović. On je kao primer oblasti u kojoj je siva ekonomija bila „visoka” naveo promet rezanog duvana, u kojem smo, kako je precizirao, godišnje gubili blizu 200 miliona evra.

O tome da je gubitak ogroman, neka posluži podatak da se za te novce može otvoriti gotovo 30.000 radnih mesta. To jest, mogao bi se zaposliti ceo jedan grad.

Nije, naravno, samo duvan problem.

Trećina srpske privrede je u sivoj zoni, tvrde iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj NALED, po analizama koje su do sada napravljene. Zbog sive ekonomije na gubitku su svi – kupci, proizvođači i država.

U NALED-u kažu da privrednici koji se bore s nelojalnom konkurencijom očekuju bolje rezultate u borbi protiv sive ekonomije, koja je najviše zastupljena kod akcizne robe – kafe, cigareta, nafte i alkohola, u poljoprivredi, građevinarstvu, trgovini.

Ivan Radak iz NALEDA ističe da je suzbijanje sive ekonomije jedan od važnijih zadataka.

"Potrebno je prvo unaprediti kapacitete inspekcije", kaže Radak. – Sledeći korak jeste da sve inspekcije uvežemo jednim elektronskim sistemom da bi mogle razmenjivati podatke. A najvažnije je da rade analizu rizika. Ne može 500 inspektora da pokrije oko 300.000 preduzeća u ovoj Srbiji, tako da oni moraju da kategorišu – a to zakon i predviđa –preduzeća na manje rizična i visokorizična.

Kao treću stvar koju je potrebno uraditi Radak navodi sudsku praksu, odnosno da sudovi „brže i efikasnije rešavaju one predmete koji se bave sivom ekonomijom”.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da Ministarstvo finansija priprema reformu Poreske uprave i Carine i da će se raditi na suzbijanju sive ekonomije.

"Planiramo da sivu ekonomiju s 30-40 odsto, na koliko se procenjuje da je njen udeo u ekonomiji u Srbiji, spustimo na 15 odsto", rekao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: