Stiže nam još jedna banka, da li je to loše ili ne

Srpsko bankarsko tržište bogatije je za još jednu banku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.01.2017.

19:23

Stiže nam još jedna banka, da li je to loše ili ne
(Foto: Thinkstock.com)

Peta najveća banka u svetu, Kineska banka, od sutra počinje sa radom, a beogradske prostorije biće centrala za zemlje bivše Jugoslavije i zemlje u okruženju.

Poslednje pripreme uoči sutrašnjeg otvaranja. Bank od China od sutra i zvanično otvara svoja vrata na beogradskoj adresi, u Bulevaru Zorana Đinđića. Za nekadašnjeg guvernera centralne banke i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića dolazak kineske banke je dobra vest za Srbiju.

"To je na neki način jasan signal da banka nastavlja da Kina nastavlja sa svojim planom širenja trgovinske razmene saradnje i investicija koji su oni definisali pre nekoliko godina kao moderni put svile i ima neke svoje komponente i u tom kontekstu 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope ima jedno posebno mesto“, kaže Šoškić.

Na početku, ova banka će biti servis za kineske projekte u Srbiji kao i finansiranje kineskih i srpskih kompanija koje će zajedno nastupati na trećim tržištima.

"Pitanje je da li će uopšte nekad početi da radi sa građanima. Sve zavisi od toga koja je politika banke i kakve su projekcije. Ali prvenstveno je reč o velikim infrastkrtunim projektima koje Kina ovde treba da izvodi i obično takve države značajne one žele da te velike iznose novca transferišu preko svojizh banaka“, kaže Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis

Otvaranje još jedne velike banke na naše tržište otvara i pitanje da li je bankarsko tržište u Srbiji prezasićeno velikim brojem banaka.

"Ova banka po svoj prilici će imati nešto drugačije aktivnosti koje ne podrazumeva nužno konkurisanje na mestima gde je već konkurckija vrlo jaka, već u domenima projektnog finansiranja prate kineske investicije. Dakle da se prate kineske investicije u našoj zemlji i u regionu. Da se obezbeđuje obostrana trgovinska investiciona saradnja. Dakle, to su drugi poslovi u odnosu na one gde je konkurencija izvesno prisutna zbog velikog broja banaka“, kaže Šoškić.

"Ta banka zapravo predstavlja najavu novih kineskih investicija i to mnogo većih nego što su bile do sada. 8 12 jer kad kineska banka dolazi na neko tržište ona u početku dolazi da podržava kineske kompanije koje tu rade a pošto je reč o banci velikih razmera ona sigurno ne dolazi da bi finansirala neke sitnije investicije, nego je reč o projektima koji će biti veoma značajni i za Kinu i za region 8 41 u koji nanka dolazi“, kaže Nikolićeva.

Dolazak prve kineske banke u Srbiju samo je jedan u nizu koraka u razvoju kinesko-srpskih odnosa. Železara u Smederevu, Pupinov most kao i izgradnja pruge Beograd Budimpešta već su u fazi realizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: