Poslednja prodaja SFRJ - koliko pripada Srbiji

Bivše članice SFRJ dogovorile su se o prodaji pet diplomatskih predstavništava, Srbiji pripada 40 odsto vrednosti imovine, izjavio je Veljko Odalović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

12:45

Poslednja prodaja SFRJ - koliko pripada Srbiji
Foto: Thinkstock

Dogovorom koji je postignut u ponedeljak u Ljubljani, naloženo je da se prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, kao iza šestosobni stan na Menhetnu, koji se ne koristi od 1992, potvrdio je za RTS generalni sekretar MSP Veljko Odalović.

"Našoj zemlji od prodaje tih nekretnina pripada 39,5 odsto dobijenog novca, a kada dođe do prodaje, dogovoreno je da se najpre Srbiji isplati dva miliona i devetsto hiljada dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992. godine. Za tih svih pet objekata plaćamo negde preko 600.000 godišnjih troškova samo na održavanje. Sada, posle sastanka u Ljubljani imamo i praktično metodologiju", rekao je Odalović.

Dogovorom je, naime, predviđeno da objekti idu na međunarodni tender, koji će biti objavljeni u poznatim svetskim listovima "Vašington postu" i "Ekonomistu".

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, ostao je još 51, a većinu neraspodeljenih objekata koristi ili održava Srbija, poput šestosobnog stana u Njujorku, za koji mesečno plaća održavanje 14.000 dolara.

To je i jedan od razloga zbog kojeg je Srbija najviše zainteresovana za podelu imovine, jer do konačne raspodele i primopredaje upravo ona ima obavezu da čuva i održava diplomatsko-konzularna predstavništva.

"U ovom trenutku od tog 51 objekta, što po Ankesu B vredi 110 miliona dolara, 43 miliona pripada Srbiji. Takođe smo uspeli da nametnemo potrebu da se raščisti status objekata u Moskvi, Nju Delhiju i Adis Abebi", rekao je Odalović.

Inače, u istom danu kada je potpisan dogovor pet država premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar u Beogradu su izjavili da su dogovorili naredne korake u rešavanju pitanja nasleđa bivše Jugoslavije.

Tako je Vučić izjavio da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, dok je Slovenija zainteresovana da odredjene umetnine budu vraćene u tu zemlju.

"Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu", poručio je Vučić nakon sastanka sa slovenačkim kolegom u Beogradu.

Cerar je tom prilikom potvrdio da dve zemlje sarađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, ali da saradjuju i u oblasti uredenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

Sporazum o sukcesiji između bivših članica SFRJ zaključen je u Beču 29. juna 2001, a podela imovine obuhvatila je pokretnu i nepokretnu imovinu, diplomatsku i konzularnu imovinu, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatnu svojina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: