Kreće navala na stanove, evo koje su cene

Studentima koji se ne školuju u Beogradu, a ni u rodnom gradu, utoliko je lakše što će za zakup stana proći malo jeftinije nego da smeštaj traže u prestonici.

Srbija

Izvor: Halo oglasi

Subota, 27.08.2016.

13:46

Kreće navala na stanove, evo koje su cene
(Foto: Thinkstock.com)

Ipak, ako već nisu našli odgovarajući stan, trebalo bi da požure, jer je navala pred početak školske godine tradicionalno već primetna.

Primetno je, kažu u agencijama, da u ponudi u Beogradu, Nišu i Kragujevcu ima kvalitetnih stanova, a ni cene nisu proteklih godina, zbog krize, rasle. Naprotiv, blago su i pale. Ono što je ostalo isto jeste da - dobri stanovi brzo nalaze stanare.

Ukoliko spadate u grupu onih koji u ovo doba godine traže stan u nekom od ova tri grada, računajte da ćete mesečno na zakup da dajete od oko 100 do 250 evra u Novom Sadu, od 70 do 160 evra u Nišu, a od 70 do 200 evra u Kragujevcu.

Novi Sad – cene skoro kao u Beogradu

Ako tražite stan u Novom Sadu imajte na umu da ćete najveći problem imati da se smestite u centru, Grbavici, Limanu, Sajmu, Futoškoj pijaci, Bulevaru oslobođenja, odnosno na svim onim lokacijama koje su centralne ili neposredno blizu fakulteta. A cene se kreću, zavisno od opremljenosti, od 100 do 250 evra u proseku.

Za garsonjeru, planirajte da mesečno odvajate od 100 do 150 evra – plus troškovi, naravno. I ako vas zanima ovako mali stan, budite brzi. U takvim stanovima su i troškovi niži, pa oni najpre “planu” na tržištu.

Jednosoban - jednoiposoban stan može da se iznajmi za 130 do 180 evra, zavisno od dela grada, ali i opremljenosti. Stanovi ove strukture takođe spadaju u veoma tražene i lako nalaze stanare.

Za one kojima ne smeta i da udruženi traže sebi privremeni dom, rešenje može da bude dvosoban stan, koji okvirno mesečno košta oko 200 evra.

U Nišu stan i za 50 evra

U Nišu pristojno opremljena garsonjera može da se iznajmi i po ceni od 50 evra, pod uslovom da je na periferiji, dok su u centru najniže cene oko 70 evra mesečno. Jednosobni stanovi su nešto skuplji, a nije retka pojava da se studenti koji su u Niš došli iz okolnih mesta, udruže i iznajme veći stan, što po osobi može da ih košta manje nego da svako sebi iznajmi garsonjeru.

Dvosoban stan, na primer, mesečno košta od 70 evra ako je na periferiji ili od 100 evra pa na gore ako je u centru. Blizina fakulteta diže cenu, pa tako, recimo, dvosoban stan u blizini Filozofskog fakulteta, košta oko 160 evra mesečno.

Kragujevac skuplji od Niša

Studenti kragujevačkih fakulteta ili podstanari u tom gradu, moraju da plate iznajmljivanje stana malo više nego što to košta u Nišu. U Kragujevcu su garsonjere i jednosobni stanovi takođe najtraženiji, ali je cena viša. Na primer, za garsonjeru u Kragujevcu mesečno je potrebno odvojiti od 70 do 140 evra, dok najam jednosobnog stana za mesec dana košta od 130 do 180 evra. U Starom gradu recimo, u proseku je potrebno od 130 do 160 evra za stan od tridesetak kvadrata. Ukoliko je kvadratura veća, recimo 45 kvadrata, onda je već potrebno u proseku oko 180 evra za iznajmljivanje. Za dvosobne stanove je mesečno potrebno odvojiti od 150 do 200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: