Srbija

Četvrtak, 07.07.2016.

11:34

I Srbija pod lupom EK - kako se kalio čelik?

Evropska komisija će ispitati da li su Srbija, Rusija i još tri zemlje preplavile evropsko tržište jeftinim čelikom.

Izvor: B92

I Srbija pod lupom EK - kako se kalio čelik?
(Foto: Thinkstock.com)

Zbog žalbi evropskih proizvođača, istražiće se i protok proizvoda od čelika i aluminijuma.

EK je saopštila da će istagu fokusirati na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine.

Pored Srbije i Rusije, Komisija će istražiti i izvoz čelika u Brazilu, Ukrajini i Iranu. Kompanijama će biti dat rok od 15 dana da dostave detalje EK.

Evropsko udruženje za čelik Eurofer, uložilo je žalbu još u maju oko mogućih subvencija za toplo valjani čelik.

EU može nametnuti mere na uvoz, ukoliko se dokaže da se čelik iz navedenih zemalja prodaovao ispod tržišnih cena i tako nanela šteta drugim evropskim proizvođačima.

EU je upozoravala da neće dozvoliti da "nepravedna konkurencija" ugrozi evropsku industriju koja posrće zapljusnuta jeftinim uvozom. Posebno se pratio dolazak kinesog Hestila u našu Železaru. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: