Stižu Rusi - pruga oko BG i novi železnički most?

Ideja o teretnoj železničkoj obilaznici oko Beograda je oživela. Dogovara se model za partnerstvo sa Rusima koje bi bilo korisno za obe strane.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

09:24

Stižu Rusi - pruga oko BG i novi železnički most?
Foto: Thinkstock

Ruske železnice su zainteresovane za partnerstvo sa Vladom Srbije na rekonstrukciji, a potom i zajedničkom održavanju teretno-transportne pruge Batajnica-Surčin i Ostružnica-Resnik, saznaju "Novosti".

U Nemanjinoj 11 „Novostima“ je potvrđeno da su Rusi dolazili da pregovaraju o teretnoj obilaznici, ali da su razgovori tek u početnoj fazi. Pošto je reč o dobrom poslu, u Vladi kažu da nije isključeno da se pojavi još neki potencijalni partner. Jer, ukoliko bi odlučili da krenu u ovaj projekat, morali bi da raspišu tender. Trenutno se traži model, kako bi se moglo sklopiti partnerstvo koje bi bilo korisno za obe strane.

Za oslobađanje centralne zone grada od prevoza tereta i opasnih materija na pravcu prema Banatu, mora se završiti projektovanje i izgraditi teretna obilazna pruga Beli Potok - Vinča - Pančevo, sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava kod Vinče.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Branislav Bošković, kaže da je ideja o izmeštanju teretnog saobraćaja iz centra grada stara nekoliko decenija, ali da njena realizacija uopšte ne bi bila jednostavna.

“To je velika investicija, jer podrazumeva i izgradnju železničkog mosta kod Vinče”, smatra Bošković. “Pre verujem da bismo mogli naći kreditora za ovaj posao, a malo teže partnera. Ideja je i ranije bila da se izmesti teretni saobraćaj koji je ispod Kalemegdana”, objašnjava on.

Profesor Bošković napominje da u Srbiji ima pet puta više kilometara pruge u odnosu na puteve, tako da se u tome ogleda njen značaj, naročito za privredu.

“Železnica oko 90 odsto prihoda ostvaruje od teretnog saobraćaja, dok je udeo putničkog tek 10 odsto”, kaže profesor. “Pruga je nezaobilazna za bazičnu privredu, naročito za hemijsku i naftnu industriju. Ako je usluga na zadovoljavajućem nivou, onda ona ima veliki značaj i za ostale privredne grane, ističe on.

Železnice traže tri nova direktora

Vlada Srbije traži nove direktore za tri preduzeća koja su prošlog leta izdvojena iz "Železnica Srbije". Kandidati se do 20. februara mogu prijaviti za rukovodeće mesto u "Infrastrukturi železnice Srbije", "Srbija vozu" i firmi "Srbija kargo".

Kako piše u konkursu, poželjno je da kandidati imaju najmanje pet godina radnog iskustva, od čega tri godine na poslovima u oblasti železničkog saobraćaja ili najmanje tri godine na rukovodećim položajima. Oni koji budu izabrani, imaće mandat od četiri godine. Za fotelju neće moći da konkurišu članovi organa političke stranke, sem ukoliko ne "zamrznu" partijsku funkciju.

"Železnice Srbije" su početkom jula prošle godine podeljene na preduzeća "Holding", "Infrastrukturu", "Srbija voz" i "Srbija kargo". Tada je Vlada Srbije imenovala vršioce dužnosti, pa je na čelo "Infrastrukture" došao Goran Maksić, bivši direktor Direkcije za infrastrukturu, "Srbija voz" je preuzeo Jugoslav Jović, nekadašnji zamenik direktora Direkcije za prevoz, a "Kargo" Miroljub Jeftić, savetnik ministarke Zorane Mihajlović. U "Holdingu" je ostao poslednji direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić, koji je izabran na konkursu.

Samo šest meseci pre toga, Vlada je sprovela konkurs za izbor profesionalnog rukovodstva "Železnica", na kojem su osim Stojčića izabrani Rajko Ković i Nenad Kecmanović. Oni su, međutim, pomereni sa funkcija i na najbitnija mesta postavljeni su novi vršioci dužnosti. Predlog za njihovo imenovanje dalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: