Srpski šećer će sladiti i nas i EU (FOTO)

Ovogodišnja proizvodnja šećera u Srbiji sigurno će zadovoljiti domaće potrebe, a biće podmirene i obaveze prema kupcima u EU i zemljama CEFTA.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2015.

15:15

Default images
Foto: Tanjug

Direktor kompanije "Sunoko" Ljubiša Radenković istakao je da će taj proizvodni rezultat biti ostvaren uprkos znatno manje zasejanim površinama šećernom repom nego lane.

Ove godine je u Srbiji posejano oko 38.000 hektara šećerne repe, što je 40 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, usevi su u solidnom stanju i imaju potencijal za dobar prinos, rekao je on, napominjući da je kašnjenje nekih fabrika u isplati lanjske proizvodnje uticalo i na to smanjenje površina pod tom industrijskom biljkom.

Kompanija "Sunoko”, koja je sa svoje tri fabrike šećera najveći prerađivač šećerne repe u Srbiji, spremna je da tehnološki i finansijski prati tu proizvodnju, rekao je Radenković napominjući da je u tom pogledu posebno važno to što je AIK banka priključena MK grupaciji, čime je "obezbeđeno stabilno finansiranje poljoprivrednih proizvođača i isplata šećerne repe".
Foto: Tanjug
Radenković je najavio i mogućnost, ukoliko to tržišni uslovi budu dozvoljavali, da "Sunoko" svojim proizvođačima šećerne repe isplati i određen dodatak na ugovorenu cenu, kako bi i na taj način ta kompanija podstakla proizvodnju te kulture iduće godine.

On je rekao da, iako se tržište šećera u svetu blago oporavlja, ne može se očekivati povratak cena na nivo od pre nekoliko godina, pa je zato jedini put do većeg profita u proizvodnji šećerne repe ostvarivanje većih prinosa po hektaru, povećanje kvaliteta, primenom novih tehnologija i znanja.

U tom pogledu je izuzetno značajan lane najavljen projekat "Bitglob", kojim se proizvođačima nudi novi program robe i usluga u vidu AG tehnologije, rekao je komercijalni direktor "Agrogloba" Dušan Jovanović i napomenuo da je taj jedinstveni program, kreiran saradnjom unutar MK Grupe, već uspešno sproveden na 40 odsto površina pod šećernom repom.
Foto: Tanjug
Na tradicionalnoj manifestaciji, manifestacije Dan polja šećerne repe, koja je u organizaciji članica MK Grupe "Sunoko" i "Agroglob" proizvođači i gosti imali su priliku da na licu mesta vide zasade šećerne repe proizvedene po novoj tehnologiji kao i da čuju sugestije i savete stručnjaka za tu proizvodnju.

Kompanija, u čijem su sastavu i šećerane u Vrbasu i Kovačici, u proteklih osam godina je u razvoj uložila više od 150 miliona evra, čime je, kako je naglasio Radenković, smanjila cenu koštanja proizvodnje i povećala konkurentnost.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: