Srbija

Ponedeljak, 03.11.2014.

13:51

"Zar komunalcima uzimete od plate"

Predstavnici sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj i saobraćajnoj delatnosti traže da se zaposleni u tim sektorima izuzmu iz odluke o smanjenju zarada.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako navode, to traže budući da se ne finansiraju iz budžeta.

Predstavnici dva sindikata - Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije i Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti predali su danas takve zahteve u Vladi Srbije za resorna ministarstva (finansija i saobraćaja) i za predsednika vlade. Sindikati u svojim zahtevima traže, između ostalog, da što pre počnu pregovori i da se usaglase stavovi za potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za komunalnu delatnosti, da se zaposleni u toj oblasti izuzmu od smanjenja zarada, a zalažu se i za uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

Predsednik sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Milan Grujić smatra da je nepravedno da zaposleni u komunalnoj delatnosti budu obuhvaćeni merama štednje kroz smanjenje zarada u javnom sektoru, jer se ne finansiraju iz budžeta, već novac zarađuju prodajom proizvoda i pružanjem usluga.

On je novinarima kazao da predstavnicima tih sindikata do sada niko nije dao šansu da obrazlože svoje zahteve, ističući da će smanjenje zarada itekako ugroziti materijalni i socijalni položaj 70.000 zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti koji rade u teškim uslovima.

Na današnoj sednici republičkog odbora sindikati će doneti odluku o daljim aktivnostima, najavio je Grujić i dodao da od Vlade Srbije očekuju razumevanje za predložene zahteve, kao i da će se jednom sedmično okupljati i skretati pažnju na svoj težak položaj.

Takođe je rekao da će zaposleni u toj ustanovi nastaviti da rade svoj posao, da neće obustaviti rad, ali da neće odustati od svojih zahteva.

Sindikati takođe zahtevaju da se poveća naplata nenaplaćenih poreza i doprinosa, smanjenje budžetskih izdavanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija i plata direktora agencija i javnih preduzeća.

Grujić je najavio i da će sindikati podneti inicijativu za ocenu ustavnosti propisa kojim se umanjuju zarade u javnim-komunalnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

19 h

Podeli: