Željko Sertić ministar privrede

Skupština Srbije izabrala je Željka Sertića za novog ministra privrede. Nakon izbora je položio zakletvu pred poslanicima, a zatim se obratio novinarima.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

16:18

Default images

Kako je rekao svoj rad zasnivaće na tri stuba - razvoju postojećih preduzeća, otvaranju novih i završetku procesa restrukturiranja 502 firme u Srbiji.

Za izbor Sertića glasalo je 178 poslanika, a opozicija gotovo da niej učestvovala u ovom glasanju, sobzirom da je protiv bilo četiri od ukupno 182 poslanika koji su bili u sali. Poslanici su glasali prozivkom.

Sertić je novinarima odmah nakon što ga je Skupština Srbije izabrala na tu funkciju rekao da smatra da je njegov posao već počeo i da će u narednim danima izaći sa vrlo jasnim i preciznim pravcima i prioritetima u privredi.

"“Bilo je veliko zadovoljstvo i sjajno iskustvo sedeti u skupštini i čuti sve ove komentare, vrlo često i kritike koje će nam dati put upravo šta treba da menjamo i poboljšamo. Ono što je moj utisak je da poslanici veoma dobro znaju trenutnu problematiku, a vide se i odredjena rešenja"”, istakao je Sertić.

Sertić, koji je godinu i po dana bio na čelu Privredne komore Srbije (P KS) naveo je da su njegovi stavovi već poznati, jer ih je dosta puta javno iznosio i da će kao ministar privrede nastaviti da radi na ostvarivanju istih ciljeva, koje kao čelnik privredne asocijacije iznosio.

"“Sve ono što sam govorio kao predsednik PKS, nastaviću da radim kao ministar privrede, jer je to jedini pravi put"”, istakao je Sertić.

On je rekao da će biti izradjena strategija za javni sektor u kom pravcu on treba da se razvija i poručio da će i dalje biti razvijan program subvencija. Sertić je dodao da će se naročito u vidu imati i ravnomeran regionalni razvoj.

Sertić je napomenuo da će otvaranje novih preduzeća biti ostvareno ne samo kroz investicije, već razvoj politika koje i EU i široka svetska poslovna zajednica razume, kao što su žensko, socijlano i preduzetništvo mladih.

Ranije danas, obrazlažući Sertićevu kanditaturu, potpredesdnik Vlade Ivica Dačić rekao je da srpsku privredu čeka rešavanje ključnih problema koji će biti izazov za novog ministra privrede, a on će biti zadužen za dobar plan za oživljavanje ekonomije.

Tokom rasprave poslanika, rečeno je da je Sertić čovek koji nema nijednu mrlju u svojoj biografiji i da je uspešno vodio Privrednu komoru Srbije. Opozicija je na tu biografiju međutim, imala najviše zamerki tvrdeći da je "tanka" i da ne uliva poverenje da će Sertić moća da se izbori sa problemima u privredi

U prvoj izjavi za medije, nakon što ga je premijer predložio za ministra privrede, Sertić najavio da će, ako bude potvrđen njegov izbor, na tom mestu "raditi u najboljem interesu srpske privrede i države", ističući da "kao ključne aktivnosti vidi izgradnju što povoljnijeg i podsticajnijeg ambijenta za poslovanje i investiranje".

Željko Sertić je član vladajuće Srpske napredne stranke i do izbora na ministarsku poziciju bio je funkciji predsednika Privredne komore Srbije. Sertić je diplomirani menadžer i privrednik iz Novog Sada, koji se biznisom bavi duže od 25 godina, a na čelu PKS se nalazi od marta 2013. godine.

Na tu poziciju izabran je jednoglasno na Skupštini PKS kao jedini kandidat, a predlozi da se nađe na tom mestu stigli iz više od 30 regionalnih komora i udruženja.

Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu. Diplomirao je na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta “Union” u Beogradu. Od 2010. direktor je preduzeća “Konrad”, koja se bavi visokogradnjom, završnim radovima u gradjevinarstvu i uredjenjem enterijera.

U periodu od 2006. - 2010. godine bio je direktor preduzeća “Foreks” u Beogradu, a od 2000.do 2006. godine izvršni direktor firme “Magma”. Suosnivač je preduzeća “Gotrex” u Beču, kao i “Gotra” u Novom Sadu.

Član je SNS. Govori engleski jezik. Član je borda direktora Evrokomore, a bio je proglašeni za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope. Rodjen je u Sečnju 1967.godine.

Mesto ministra privrede u Vladi Srbije upražnjeno je od 4. avgusta, kada je Skupstina Srbije konstatovala ostavku Dušana Vujovića na funkciju ministra privrede i istog dana izabrala ga za ministra finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: