"Vujović da obrne reformsku agendu"

Julski suficit budžeta od 7 milijardi dinara ukazuje na to da Ministarstvo finansija dodatno steže ionako ograničenu potrošnju zbog kašnjenja rebalansa budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.08.2014.

12:01

Default images

To potvrđuje i činjenica, kako navode analitičari Rajfajzen banke, da je najveći deo budžetskih rashoda registrovao značajan pad, pored manjeg plaćanja kamata a što je bilo u skladu sa planom otplate duga.

Julski suficit budžeta, kojem je doprinela visoka naplata prihoda po osnovu PDV-a, rezulturao je time da nekonsolidovani budžetski deficit u prvih sedam meseci ove godine bude oboren na 56,3 planiranog budžetskog deficita za 2014. godinu, sa 63,9 odsto iz prvih sešt meseci.

"Iako pozdravljamo takve rezultate, smanjenje budžetskog deficita jednostavno nije moguće održati na srednji rok uz pomoć jednokratnih mera, poput odlaganja u isplati ili privremenog zamrzavanja nekih stavki", upozoravaju finansijski eksperti iz Rajfajzena.

Slabe javne finansije zahtevaju, smatraju oni, daleko sistematičniji pristup, poput brze prodaje ili zatvaranja neprofitabilnih javnih preduzeća, što je proces koji je već na dnevnom redu, budući da je najavljena prodaja 502 javna preduzeća.

Prema ocenama Rajfajzena, potrebna je takođe racionalizacija ogromne javne uprave, kako bi se administracija učinila daleko efikasnijom i jeftinijom za čitav sistem.

Dok ove dve mere predstavljaju prve konkretne korake kojima je Vlada Srbije potvrdila svoju posvećenost reformi javnog sektora, i dalje su prisutna različita mišljenja u pogledu rešavanja problema viška zaposlenih u javnom sektoru, i kada i kako rešiti taj problem, primećuju u Istraživačkom timu Rajfajzena.

Pored toga, u okviru četiri stuba reformske agende koju je predstavio novi ministar finansija, na poslednjem mestu je postavljena "oštra štednja u javnim preduzećima", koja, premao cenama stručnjaka iz Rajfajzena, treba da bude na prvom mestu agende.

"Naravno, moguće je da je redosled navedenih mera dat slučajno a ne prema prioritetu istih, takođe moguće je da su raziličita stanovišta unutar Vlade u vezi brzine reformi samo u funkciji testiranja reakcije tržišta. Da bismo dali konačnu ocenu brzine i kvaliteta reformi, sačekaćemo reviziju Zakona o budžetu za 2014. godinu, kao i ishod razgovora sa MMF-om", naveli su analitičari Rajfajzen banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: