Šta će Vučić reći privrednicima?

Vlada Srbije će najverovatnije u četvrtak usvojiti set ekonomskih mera. Premijer Aleksandar Vučić u ponedeljak se sastaje sa više od 200 privrednika.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.05.2014.

16:20

Default images

Iako je bila zakazana za ponedeljak, sednica Vlade na kojoj će se usvojiti ekonomske mere koje bi trebalo da podignu privredu, povećaju broj zaposlenih i stvore povoljnije uslove za investiranje biće najverovatnije u četvrtak. U ponedeljak Vučić razgovara sa više od 200 privrednika koje će upoznati sa tim merama, a želi da čuje i neke njihove predloge.

Ako uz pomoć novih ekonomskih mera, privredni rast bude bio čak i malo iznad nule, biće dobro, s obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, poručuju ekonomski stručnjaci. I najveći poreski obveznici saznaće u ponedeljak u Palati Srbije kako Vlada namerava da prodrma privredu.

Ministar rada Aleksandar Vulin kaže da će Vlada razgovarati sa privrednicima kako bi videla šta su njihove potrebe.

"Premijer će im reći šta Vlada ima da ponudi, reći će im konkretne mere kako planiramo da zaposlimo nove ljude, kako da sačuvamo postojeća radna mesta i uspeh Vlade meriće se po tome koliko smo ljudi zaposlili", najavljuje on.

Jednom od četiri suštinskih ekonomskih mera predviđa se da kompaniji koja zaposli 100 radnika, država plati obaveze za njih 75. Ministar Vulin očekuje da se tako izbriše klasično pravdanje u sivoj zoni - teška su vremena, čuvamo socijalni mir.

"Nakon mera po kojima će Vlada stimulisati zapošljavanje subvencijama za prijem novih radnika nema opravdanja da bilo ko radi na crno", poručuje Vulin.

Prva na meti Vlade biće likvidnost privrede. Premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će banke privatnom sektoru dati 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita, po najmanjim mogućim kamatama. Država će podstaći banke sa 60 miliona evra.

Ekonomista Goran Nikolić ocenjuje da se subvencijama postiže da Srbija ima bilo kakav privredni rast ove godine,

"Imaćemo po svemu sudeći rast kreditne aktivnosti i to nagoveštava i odluka centralne banke da snizi referentnu kamatnu stopu i ja se nadam da ona nastaviti s tim trendom. Dakle, moramo da imamo jednu aktivnu fleksibilniju monetarnu politiku koja mora biti podrška fiskalnoj politici", ocenjuje on.

"Mislim da sa subvencijom kredita za preduzeća koja posluju za izvoz i zapošljavaju dosta ljudi, pravi način da se postigne bilo kakav rast ove godine", kaže Nikolić.

A zbog privrednog rasta Vlada planira i da popravi poslovni ambijent. Kažu prilivu investicija najviše bi trebalo da doprinesu izmene zakona o privatizaciji i o stečaju, kao i zakon o radu, koji će poručuje ministar Vulin biti usvojen u roku, ali je stav Vlade da se do poslednjeg momenta insistira na opštem konsenzusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: