Al Abar doneo plan za "BG na vodi"

Aleksandar Vučić smatra da bi realizacija projekta "Beograd na vodi", uz rast auto-industrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 17.01.2014.

16:25

Default images

Vlasnik kompanije "Emar propertiz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed el Abar doputovao je u Beogad radi pregovora o projektu "Beograd na vodi" u koji je njegov investicioni fond spreman da investira. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da bi realizacija tog projekta ubrzala izlazak naše zemlje iz krize.

"Ako uspemo, a daćemo sve od sebe (da realizujemo projekat 'Beograd na vodi'), a uspećemo jer lestvice postavljamo visoko, potpuno sam siguran da će to značiti izlazak iz krize građevinske industrije, a sa ovakvim rastom u auto-industriji i poljoprivredi, to znači siguran izlazak naše zemlje iz krize", rekao je Vučić, gostujući na televiziji Kopernikus.

Projekat "Beograd na vodi" jeste neka vrsta mog sna, ali mnoge smo snove pretvorili u javu, rekao je Vučić.

Al Abar će sutra Vučiću i njegovom timu predstaviti plan za Savski amfiteatar gde bi, kako najavljuje prvi potpredsednik Vlade, trebalo da gradi apartmane, hotele, molove, operu...

Govoreći o ekonomiji, Vučić je rekao da odnos građana prema poslu mora da se promeni i da je najveći problem to što zaposleni, pre svega u javnom sektoru, ne žele da rade vredno.

On je rekao da u Vladi Srbije ima šest ili sedam ministara koji rade veoma vredno i dodao da "ne bi moglo da se pronađe dvadesetak ljudi koji bi radili danonoćno i da se sastave sve političke stranke".

Investitori iz UAE doputovali u Beograd

Koordinator projekta "Beograd na vodi", ispred Srpske napredne stranke, Aleksandar Karlovčan rekao je agenciji Beta da je vlasnik kompanije "Emar propertiz" iz UAE, Muhamed al Abar, doputovao u Beograd, ali nije mogao da kaže više detalja.

Karlovčan je pre sedam dana Beti rekao da će Al Abar sa radnim timom doputovati u Beograd u petak, 17. januara, nakon čega će se u subotu sastati sa Vučićem, a tim će boraviti u Beogradu još destak dana.

Projekat "Beograd na vodi" SNS je predstavila u izbornoj kampanji 2012. godine. Prema najavama iz SNS-a, taj projekat bi trebalo da otvori 200.000 radnih mesta u Srbiji i uposli građevinske komapnije.

U prvoj zoni trebalo bi da budu izgrađeni ekskluzivni hoteli i najveći tržni centar u Srbiji, druga će obuhvatiti izgradnju kulturnih i sportskih objekata, a u trećoj zoni uz Savsku ulicu i Karađarđevu biće komercijalni objekti.

Prostor predviđen za gradnju je od novog železničkog mosta, kod Beogradskog sajma, do Brankovog mosta i ograničen je sa jedne strane Savom, a sa druge ulicama Savskom i Krađorđevom.

Na prostoru planiranom za gradnju sada se nalaze Glavna železnička stanica i Beogradska autobuska stanica, koje bi zbog toga trebalo da budu izmeštene.

Da bi se iz tog dela grada izmestio i transport opasnog tereta železnicaom potrebno je izgraditi most na Dunavu, kod Vinče.

O ideji za korišćenju tog prostora i "silasku Beograda na reke" govori se više od četiri decenije.

Izmeštanje Glavne železničke stanice u Prokop, čija je gradnja počela 1977. godine bio je jedan od uslova da se za gradnju oslobodi oko 90 hektara uz obalu Save. Tender za nastavak izgradnje Prokopa raspisan je u sredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

363 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: