Mali: Zašto Đilas neće BG na vodi?

Siniša Mali tvrdi da bivši gradonačelnik Dragan Đilas nije izneo tačne podatke o zaduženosti Beograda i ponovio je da dug iznosi 960 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

14:44

Default images

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali ponovio je danas da je Beograd zadužen u iznosu od 960 miliona evra, bez dugovanja gradskih opština, kao i ustanova kulture, socijalne i dečije zaštite, zdravstva i obrazovanja, čiji je osnivač Grad Beograd.

"Podaci o zaduženju Beograda koje sam izneo su tačni i poražavajući za vlast koju je vodio Dragan Đilas (bivši gradonačelnik). Taj dug, kada utvrdimo nedostajuće podatke, može da bude samo viši. To je istina. Razumem da ta istina boli Đilasa, ali se od nje ne može pobeći tako što se negira", naveo je Mali u ijavi dostavljenoj agenciji Beta.

Đilas je danas saopštio da je Beograd, prema izveštaju Uprave za javni dug, zadužen 398 miliona evra.

"Mogu da razumem potrebu Dragana Đilasa da veruje u bajke jer je političarima to nekada lakše nego da se suoče sa istinom. Ja nisam političar, već ekonomista, i ne znam drugačije da govorim osim da iznosim tačne podatke", istakao je Mali.

On je objasnio da su u dug Beograda uračunati krediti i kamate koje će na te pozajmice morati da se otplaćuju do 2039. godine, kao i dugovanja javnih preduzeća, obaveze prema dobavljačima i korisnicima gradskog budžeta.

Mali je rekao da podaci Uprave za javni dug, na koje se pozvao Đilas govore samo o tome koliko je u tom trenutku Grad Beograd bio zadužen za kredite, bez kamata i ostalih dugovanja.

"U samom dokumentu (Uprave za javni dug) piše da je urađen na osnovu podataka koje je dostavio Grad Beograd, odnosno Đilas lično. Dakle, niti je to potvrda koliki je ukupni dug Beograda, niti je sa ovim dokumentom iskupio grehove", naveo je Mali.

Mali je naveo da Privremeni organ Grada Beograda je "za razliku od Dragana Đilasa", budžet za 2014. planirao racionalno.

"Potrošićemo u dinar onoliko para koliko imamo. To se odnosi i na investicije", najavio je Mali.

"Za razliku od Đilasa nećemo se hvaliti preskupim investicijama kao što su rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra ili Požeške ulice, bespotrebnom kupovinom zgrade Ineksa, izgradnjom mosta na Adi, izgradnjom škola i obdaništa prema cenama koje su više od onih u drugim gradovima i sa dodatnim radovima koji prelaze 20 odsto, sa milionskim troškovim za oglašavanje u medijima, sa projektom interceptor, ili sa Bus plusom", naveo je Mali.

On je naglasio da socijalna davanja iz gradskog budžeta neće biti umanjena i da Đilas ne treba da brine za siromašne građene jer ne spada u tu kategoriju "jer je sebe odavno obezbedio".

"Ne razumem zašto Đilas ne želi da se realizuje projekat 'Grad na vodi'. Ovako velika investicija koja će preobratiti naš grad trebalo bi da bude pobeda svih nas, bez obzira na stranke iz kojih dolazimo. Način na koji se odnosi prema ovom projektu na najbolji način pokazuje kakav je političar, jer očigledno veruje da je samo dobro ono što on radi bez obzira na cenu", ocenio je Mali.

Projekat "Grad na vodi" će, po rečima Malog, biti realizovan, "u korist svih građana Beograda i Srbije".

Dodao da, kada Đilas bude razumeo "da politika ne znači samo raditi za sebe ili svoje okruženje, već za narod, možda će zaustaviti pad rejtinga, ili shvatiti kako je izgubio većinu u gradu, i postao bivši gradonačelnik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: