Poleteo prvi avion Er Srbije

Prvi avion "Er Srbija" izveo je danas prvi promotivni let nad Srbijom tokom kojeg su ga pratila tri aviona Vojske Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2013.

08:55

Default images

"Erbas A319" poleteo je oko 15.00 sati sa aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu ka Novom Sadu.

Nakon toga, avion je preleteo Beograd i to Ušće, Kalemegdan i Avalu.

Sve vreme leta, avionu su pratnju činili avioni Vojske Srbije "super galeb G4" i dva aviona "mig 29" koji izvode aktivnosti u oviru redovne letačke obuke "praćenje civilnog aviona".

Nakon današnjeg promotivnog leta prvi komercijalni će biti u subotu, 26. oktobra, ka Abu Dabiju.

Komadant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić objasnio je novinarima nakon sletanja aviona koji su pratili avion "Er Srbije" da su oni izvšili istovremeno vežbu presretanja i prizemljenja u slučaju otmice civilnog vazduhoplova.

Prema njegovim rečima, jedna od osnovnih pretnji modernog društva predstavlja otmica civilnog vazduhoplova.

"Danas i narednih dana uvežbavaćemo procedure za presretanje i prizemljenje civilnog vazduhoplova. Ponosni smo što smo danas učestvovali u ovom događaju", rekao je Bandić nakon prvog promotivnog leta "ER Srbija.

Prema rečima komadanta 101. lovačke avijacijske eskadrile i pilota Miga 29 potpukovnika Aleksandra Piposkog, avioni Vojske Srbije danas su pažnju pre svega posvetili izvršavanju svog zadatka istakavši da je pilotima posebno drago što je u ulozi navodno otetog aviona to danas bio avion "Er Srbija".

Ranije danas, prvi avion nove avio-kompanija "Er Srbija" izveo je test let na relaciji Beograd-Niš-Beograd.

Prvi avion "Er Srbije", "erbas A319" sleteo je 19. oktobra na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Vlada Srbije je 1. avgusta sa "Itihad ervejzom" potpisala sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg je "Jat ervejz" promenio ime u "Er Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: