EPS: Raspodela prihoda ostaje ista

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila da formiranjem privrednog društva EPS Snabdevanje nije promenjena raspodela prihoda tog javnog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2013.

15:47

Default images

Kako navode iz EPS-am nisu tačne ni informacije da će se dosadašnja privredna društva za distribuciju električne energije "pretvoriti u šalter".

Zakonom o energetici, kako je podsetio EPS, određeno je razdvajanje delatnosti snabdevanja od distribucije i zato je formirano privredno društvo EPS Snabdevanje.

Propisano je da Operator distributivnog sistema, odnosno distribucija, nema pravo naplaćivanja utrošene električne energije.

Privredna društva za distribuciju, među kojima je i Elektrovojvodina, od 1. jula se bave distribucijom i naplaćivaće samo pristup distributivnoj mreži.

"Bojazni da će se novac od naplaćene električne energije slivati sa područja Vojvodine u neki drugi deo Srbije, nisu osnovane jer je Elektrovojvodina bila i biće deo EPS-a, kao i sva privredna društva u okviru sistema EPS-a", piše u saopštenju.

Dodaje se da su će se, kao i do sada, prihodi od naplaćene električne energije slivali u zajedničku kasu EPS-a čiji je osnivač i vlasnik Vlada Srbije.

Elektrovojvodina, kao i sva privredna društva za distribuciju električne energije u sistemu EPS-a, do sada je svoj priliv novca uplaćivala na trezorski račun u Narodnoj banci Srbije, odakle se, po utvrđenoj metodologiji, novac vraćao u privredna društva za distribuciju.

Formiranjem EPS Snabdevanja način vraćanja novca je ostao isti, a otvoreni su novi trezorski računi EPS Snabdevanja kod NBS.

Potrosačima su počeli da stižu prvi računi za električnu energiju utrošenu jula koje izdaje EPS Snabdevanje, a pristižu i prve uplate na račun tog novoformiranog preduzeća.

Računi EPS Snabdevanja i dalje mogu da se plate na šalterima distribucija, pošta i banaka, a reklamacija računa je na šalterima distribucija.

Blagovremenom uplatom kupci iz kategorije domaćinstva i dalje imaju pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.

EPS je zbog dinamike isplate penzija produžio rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili tu pogodnost.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu električnu energiju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu Pošta Srbije i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: