Da li ćemo doći do novih tržišta?

Kako je Hrvatska sve bliža ulasku u EU sve više se postavljaju pitanja kako će se ubuduće trgovati sa ovim našim komšijom, piše Politika.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

19:08

Default images

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kažu da će se pristupanjem Hrvatske EU promeniti dosadašnji ekonomski odnosi, jer će se između Hrvatske i Srbije trgovati u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), umesto u okviru Sporazuma CEFTA, što je do sada bio slučaj.

Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine kaže da će se uslovi za izvoz iz Srbije u Hrvatsku poboljšati, dok će se za hrvatske proizvode naplaćivati carine koje se primenjuju za članice Evropske unije.

"Kada su industrijski proizvodi u pitanju, pristupanje Hrvatske EU neće značajnije uticati na trgovinske tokove između dve zemlje, jer prema CEFTA sporazumu razmena između članica CEFTA obavlja se bez carine, a kada je SSP u pitanju potpuno ukidanje carina sa naše strane u odnosu na EU biće 1. januara 2014. godine. Međutim, u oblasti prehrambene industrije promeniće se carinski režim. Prema SSP, Srbija može potpuno slobodno da izvozi poljoprivredne proizvode na tržište EU, bez carina i kvota , dok Srbija prema EU zadržava carine na određene poljoprivredne proizvode i nakon isteka tranzicionog perioda 2014. godine. Zato će se uslovi za izvoz iz Srbije na tržište Hrvatske poboljšati, dok će se za hrvatske proizvode naplaćivati carine koje se primenjuju za članice Evropske unije,“ objašnjava pomoćnica ministra. Ulaskom Hrvatske u EU očekuje se da prestane nelojalna konkurencija za naše proizvođače na hrvatskom tržištu, kao i da se hrvatsko tržište konačno otvori za pojedine proizvode iz Srbije.

Kako bi zadržali ovo tržište hrvatskim kompanijama ostaje mogućnost da otvore pogone u Srbiji.

Da bi umanjila posledice ulaska Hrvatske u EU, Evropska komisija je u skladu sa uobičajenom procedurom koja se primenjuju prilikom svakog proširenja, pokrenula pregovore sa Srbijom i ostalim zemljama CEFTA.

Prema pisanjima hrvatske štampe kada Hrvatska uđe u EU, izvoz u Srbiju koštaće ih trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umesto nulte carine imati 15 odsto dažbina, odnosno 10 miliona evra novih troškova.

Poskupljenjem proizvoda, koje je Hrvatska do sada izvozila na tržište CEFTA, otvara se mogućnost da Srbija, ali i ostale članice to iskoriste i plasiraju više svojih proizvoda u okviru CEFTA tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: