Bajatović: Srbijagas se ne gasi

Nikakvog gašenja "Srbijagasa" neće biti, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

16:42

Default images

"Nismo učetsvovali u utvrđivanju predloga koje je dalo Ministarstvo energetike i nadam se da ćemo u okviru vlade i tog minsitarstva razjasniti tu priču oko Srbijagasa", rekao je Bajatović.

Bajatović je ponovio da očekuje otvaranje diskusije o tome u okviru Vlade Srbije i dodao da seledeće nedelje očekuje da počnu usaglašavanja planova "Srbijagasa" i Ministarstva energetike o restrukturiranju tog preduzeća.

On je naglasio da "Srbijagas" već ima spreman predlog za restrukturiranje te komapnije, koji se već dve godne radi sa Evropskom komisijom i konsultantskom kućom BSG.

Neki elementi planova Ministarstva i "Srbijagasa" se poklapaju, a osnovna razlika između njih je u tome da li "Srbijagas" treba da ostane integrisana gasna kompanija ili da se sastoji iz nekoliko preduzeća, s tim da bi se neka od njih objedinila u novi srpski energetski holding, koji se uglavnom odnosi na prirodni monopol, u smislu transporta energije, nafte i gasa.

Bajatović je ponovio da očekuje da će biti pronađeno najbolje rešenje za "Srbijagas", kao nacionalni brend.

Ministarka enegetike Zorana Mihajlović najavila je ranije da će sledeće nedelje u Vladi Srbije biti predstavljen plan tog ministarstva o restrukturiranju "Srbijagasa", koji će biti u interesu potrošača i očuvanja energetske bezbednosti zemlje.

Strateški partneri za preduzeća do kraja godine

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da očekuje da će do kraja ove godine biti pronađeni strateški partneri za preduzeća koja su u sastavu "Srbijagasa".

On je rekao da se već pregovara s potencijalnim partnerom za "Agroživ" i da je spreman i strateški partner za "Azotaru" u Pančevu, sa kojim će se pregovarati o investicionom ciklusu u tom preduzeću, čim se završi program restrukturiranja "Azotare" i "Srbijagas" i zvanično postane većinski vlasnik te fabrike.

Investicionim ciklusom u "Azotari" trebalo bi da se poveća proizvodnja azotnih đubriva na 1,2 miliona tona, naveo je Bjatović i naglasio da je "Azotara" prošlu godinu završila s najvećom proizvodnjom u poslednjih 25 godina i posle toliko godina zabeležila je prvi put pozitivan rezultat u poslovanju.

"U Agroživu nije problem proizvodnja, oni rade sa 120 odsto kapaciteta, ali je preveliki broj radnika u tom preduzeću, a do sada nismo imali definisan socijalni program", kazao je Bajatović.

On je najavio da će uskoro biti pušten u rad i Metanolsko-sirćetni kombinat za koji se očekuje da će do kraja godine biti pronađen strateški partner.

Za "Petrohemiju", kako je rekao, postoji ideja da NIS i "Srbijagas" oforme biznis plan sa većom ulogom NIS-a i "Srbijagasa" u "Petrohemiji", uz manji upliv države u odlučivanju.

Radi se na tome, ali još nije postignut konačan dogovor i time bi i "Petrohemija" došla na "zelenu granu", tim pre što se i tržište petrohemijskih proizvoda posle krize polako oporavlja, istakao je Bajatović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: