Anketa:Koji radnici su vam potrebni

Ministarstvo rada Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje najavili su da će ovog meseca početi anketu među poslodavcima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2013.

12:38

Default images

Anketa će biti o potrebama za radnicima i istraživanje o zanimanjima, da bi se predvidele potrebe na tražištu rada.

Državni seketar u Ministarstvu rada Zoran Martinović izjavio je na konferenciji za novinare da su obe ankete važne za razvoj nacionalne politike zapošljavanja i da će pomoći da se bolje odgovori na izazove tržišta rada i prilagode aktivnosti službi za zapošljanje i obrazovnih institucija potrebama.

On je rekao da su najveći problemi tržišta rada u Srbiji velika nezaposlenost medju mladima, velike regionalne razlike u zapošljavanju i visok procenat onih koje je teško zaposliti.

Martinović je rekao da je, po anketi o radnoj snazi iz oktobra 2012. godine, opala stopa nezaposlenosti za tri odsto, na 23,1 odsto.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 792.000 nezaposlenih, a po podacima ankete o radnoj snazi, broj nezaposlenih je 660.000.

Martinović je naveo i da neka lica na evidenciji NSZ na traže aktivno posao, već se prijavljuju toj službi kako bi ostvarila povlastice za nezaposlene.

Nacionalna direktorka projekta Svetlana Aksentijević izjavila je da anekta medju poslodavcima ima za cilj prikupljanje podataka o odredjenim zanimanjima, znanjima i vestinama, i o planu za povećanje broja zaposlenih.

Ministarstvo rada i NSZ će koristiti te podatke za planiranje aktivnih mera zapošljavanja za 2014. godinu. Ovo je treće takvo istraživanje u Srbiji i biće sprovodeno od aprila do juna, u 9.000 preduzeća.

Aksentijević je rekla da će ove godine u anketu prvi put biti uključena i "mikro-preduzeća" i preduzetnici. Istraživanje o zanimanjima, kako je rekla, imaće dve faze: od aprila do juna, i od jula do septembra, a obuhvatiće 5.500 preduzeća.

Cilj je ažuriranje kvalifikacije zanimanja u Srbiji i omogućavanje komunikacije medju partnerima na tržištu rada.

Projekat se obavlja u saradnji s projektom EU "Podrška kreiranju politike zapošljavanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: