10 saveta kako da pokrenete biznis

Prema podacima Agencije za privredne registre, u 2012. ugašeno je oko 30.000 preduzetničkih radnji, a približno toliko ih je i novoosnovanih.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

11:24

Default images

Kako bi u ovoj godini bilo manje onih koji su stavili ključ u bravu, Unija poslodavaca Srbije ponudila je konkretne savete za uspešno vođenje posla. Evo 10 saveta.

1. Trudite se da na svakom koraku maksimalno uštedite. Statistika pokazuje da skoro svaka druga firma koja se osnuje ne opstane na tržištu duže od tri godine. Najčešće propadaju jer preterano ulože, pa se taj novac teško vraća. Za početak odaberite skromnije kancelarije ili počnite iz svog stana.

2. Poslovne knjige morate da vodite maksimalno uredno, i da budu hronološki sređene i pregledne. Tako ćete olakšati poreske i inspekcijske kontrole i smanjiti mogućnost da zbog neurednog vođenja knjiga inspektori posumnjaju u legalno obavljanje delatnosti.

3. Pre nego što se preduzeće pojavi na tržištu, opredelite njegov vizuelni identitet - ime, logotip i specifične proizvode. Važno je da vaše preduzeće u najkraćem roku postane prepoznatljivo i da ima lako pamtljiv logotip.

4. Naplata potraživanja u Srbiji je spora i trudite se da pružate uslugu ili dajete robu samo kvalitetnim partnerima. Pre ulaska u posao, raspitajte se koliko je ta firma korektna u odnosima sa drugim preduzećima. U suprotnom, rizikujete da vam priliv novca ne bude dovoljan da izmirite svoje obaveze.

5. Tražite menice kako biste se osigurali u slučaju da vam kupac robe ili klijent zakasni sa isplatom. Ako to ne uradite, onda će vam kamate kod banaka “pojesti” profit. 6. Maksimalno koristite internet, jer je to najjeftiniji način za reklamiranje i komunikaciju sa ostalim firmama. U Srbiji je u prošloj godini 94,5 odsto preduzeća koristilo internet, a taj procenat je gotovo upola manji kod preduzetnika - 52,4%.

7. Morate se prilagođavati tendencijama na tržištu, ali i diktirati tempo, tako što ćete nuditi originalne proizvode i usluge.

8. Lojalnost zaposlenih je ključna za razvoj preduzeća, a ona se postiže humanim odnosom, pristojnim platama i dodatnim stimulacijama.

9. Obaveštavajte zaposlene o problemima kompanije, jer će tako razumeti zašto nekad donosite teške odluke. Poslodavac koji uspe da navede zaposlene da preduzeće tretiraju kao svoj dom, čuvaju ga i bore se za njega.

10. Šta god da radite, morate biti svesno jednog - preduzetnik radi 24 sata dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: