Čačak prvi zabranio GMO

Odbornici Skupštine grada Čačka usvojili su jednoglasno deklaraciju protiv prometa i upotrebe genetski modifikovanih organizama na području koje pripada gradu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2013.

15:44

Default images

Deklaracijom "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" Grad Čačak se obavezuje da će dosledno poštovati zakon o GMO i da u okviru svojih zakonskih mogućnosti neće dozvoliti njihovo uzgajanje i širenje.

Grad se obavezuje i na preduzimanje odgovarajućih mera, poput predavanja i drugih programa obrazovanja, kako se učesnici poljoprivredne proizvodnje ne bi opredelili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od njih.

Takođe, izraženo je očekivanje da će se državne institucije, političke stranke i pokreti zalagati za doslednu primenu Zakona o GMO, i da će sredstva javnog informisanja redovno i objektivno obaveštavati javnost o primeni ovog Zakona i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama upotrebe GMO.

Deklaracija "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" usvojena je na predlog prof. dr Miladina Ševarlića, i na inicijativu odborničke grupe Dveri u Skupštini grada Čačka. Time je Čačak postao prvi grad u Srbiji "netolerantan na GMO".

Izjašnjavanju odbornika prethodilo je predavanje dr Ševarlića o GMO i njihovom štetnom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. On je ujedno i pokretač ove inicijative u Srbiji, zbog čega obilazi gradove i opštine obrazlažući javnosti svoju zamisao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: