Otišle prve "fiće" - 206 komada

Prvi kontingent novog automobila "fijat 500 L" krenuo je železnicom iz Kragujevca do luke Bar odakle će brodom biti transportovano 206 vozila u Italiju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

11:50

Default images

Srpski fića prvo ide u Italiju

Novi Automobili 500L proizvedeni u fabrici "Fijat automobili Srbija" (FAS) u Kragujevcu do te crnogorske luke biće prevezni sa 16 vagona.

"Ovo je prvi izvoz novog automobila i ide do kupaca u Italiji", rekao je novinarima direktor proizvodnje u FAS-u Nuncio di Bartolo i naglasio da će do kraja nedelje put Bara otići novi kontigent od 206 automobila.

Prema njegovim rečima, do kraja godine sedmično će ići dva voza sa po 206 autimibila 500L i taj broj će se povećavati u skladu sa zahtevima kupaca iz Evrope.

Di Bartolo je istakao da će nov model u zemlje Evrope, pored železnice, biti transportovan i drumskim saobraćajem. On je istakao da je plan fabrike da dnevno sa traka silazi 500 automobila i da do kraja godine bude prozivedeno ukupno 30.000 "fijata" 500L.

"Ovo je veliki posao za 'Železnice Srbije'", ocenio je direktor Direkcije železnice za infrastrukturu Milan Maksimović.

On je dodao da će iz Kragujevca put luke Bar ići 12 vozova sedmično kada se u Fabrici bude proizvodilo 200.000 automibila godišnje i da je u planu modernizacija i elektrifikacija pruge od Lapova do Kraljeva. Mašinovođa Sreten Lazović nije skrivao ushićenje što je prvi koji će prevoziti nov model automobila.

"Počastvovan sam što sam prvi koji će novi model da trasnportuje ali i radostan jer će nam ovaj posao sa FAS-om stvoroiti mogućnosti da se obezbede bolje plate", naglasio je on. Kako su istakli u Železnicama Srbije prvi kontigent trebalo bi da stigne u Bar nešto pre ponoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: