Tužan kraj jednog giganta

Nekada jedno od vodećih putarskih preduzeća u zemlji, lider u regionu sa više od 5.000 zaposlenih, ali i sa podugačkim listama referenci, Nibens grupa propada.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

10:48

Default images

Od pet preduzeća iz ovog sistema, tri su u stečaju, PZP Vranje, PZP Niš i PZP Kragujevac, a kod druga dva, Bačka putom iz Novog Sada i PZP Beogradom, poništena je privatizacija.

Međutim, država država sada o njima ne vodi računa iako je ranije obećavala da hoće.

"Svega stotinak ljudi radi u Beogradu, u kom je nekad radilo 850 radnika. Tri su firme propale, a ovi što još nisu u stečaju samo životare" , kaže predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović.

Borba radnika iz Nibens grupe koji su ostali bez posla i onih malobrojnih koji „životare“ radeći sitne poslove, traje već dugo.

"Država ništa nije preduzela da nam pomogne. Iste banke naplaćuju kamate našim preduzećima za kredite koje nisu oni uzimali zato što su bili jemci" ,ističe Vukanović. Nijedno od ovih preduzeća ne može zato da učestvuje na tenderima, pa su osuđena da rade kao podizvođači na projektima.

Iako su iz Ministarstva ekonomije najavljivali još pre godinu dana da je njihova „obaveza da konsoliduju situaciju u preduzećima gde je ugovor o privatizaciji raskinut“ ništa od toga se nije desilo, a Vukanovićeva kao glavnog krivca za sadašnju situaciju vidi upravo državu.

"Zato smo odlučili da ponovo skrenemo pažnju, sakupimo potpise za peticiju koju ćemo uputiti novom predsedniku i budućoj vladi. Ako nam to ne uspe, videćemo šta dalje" - napominje Vukanovićeva.

Ona kaže da ne može, niti treba sva krivica da se svali na vlasnika Nibensa Mila Đuraškovića, koji je uhapšen maja prošle godine zbog štete nanete Fabrici maziva iz Kruševca, koju je takođe on privatizovao.

"Gde je taj novac zbog kog su sva ova preduzeća otišla u stečaj? Niko se ne bavi putarima i krađama u ovom sektoru. EU govori o privatizacijama koje treba preispitati, i niko ne pominje Nibens, a uveravam vas da je najveća pljačka upravo u ovom sektoru", ističe Vukanovićeva.

Ona kaže da im se za sve ovo vreme malo ko obratio iz državnog vrha iako su se „svima obraćali“ i tražili da se preispita sve u vezi sa privatizacijom ovog preduzeća.

Samo mi se Boris Tadić jednom prilikom obratio i rekao da on ima saznanja da se neko bavi time“, napominje Sonja Vukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: