I kurs dinara čeka kraj izbora

Pritisci na pad dinara i dalje su jaki, a ekonomisti smatraju da samo od NBS zavisi da li će sprečiti veće slabljenje domaće valute u narednom periodu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

10:49

Default images

Od toga zavisi i koliki će kurs dinara biti do drugog kruga predsedničkih izbora, a verovatno i do momenta formiranja nove vlade.

"Pritisci na dinar ne jenjavaju, čak su i pojačani prvog dana posle opštih izbora u Srbiji, pošto je neizvesniji i ishod u pogledu formiranja nove vlade" , kaže ekonomista Ivan Nikolić. "Ovakva situacija zadržaće se sve do formiranja nove vlade, koja bi trebalo da postavi jasnu ekonomsku politiku u narednom periodu" , dodaje Nikolić.

Vlasnici menjačnica, pak, očekuju da će kurs dinara do okončanja drugog kruga predsedničkih izbora, 20. maja, biti stabilan.

"Svi su se umirili, nema velikog prometa, čeka se formiranje vlade. Na deviznom tržištu nema velikih dnevnih oscilacija. Ne verujem da će kurs dinara drastičnije rasti, ali ni padati" , ističe Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Domaća valuta je, podsetimo, od početka godine u odnosu na evro oslabila tačno za 7,3 dinara. U 2012. smo ušli sa kursom od 104,64 dinara, da bi evro danas vredeo gotovo 112 dinara.

Narodna banka je od početka godine intervenisala prodajom ukupno 748,5 miliona evra, kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

Dinar je bio najslabiji 3. maja, kada je srednji kurs bio 111,91 dinar za evro, a najjači je upravo danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: