Iz SAD stiže 3,5 mlrd. USD ulaganja

Američka kompanija koja se bavi zelenom energijom Nju dženerejšn pauer zainteresovana je za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji, piše list Blic.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Petak, 06.04.2012.

11:37

Default images

Kako se navodi, radi se o investiciji vrednoj 3,5 milijardi dolara.

Direktor Nju dženerejšn pauera i direktori kompanija sa kojima sarađuju (Tošiba, Iton, Orenko hidropauer, Martifer grupa i Džouns lang lasal) razgovarali su u martu u Beogradu sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) o mogućim ulaganjima u zelenu energiju, piše Blic.

Tada je, kako se navodi, formirana zajednička radna grupa koja će u nekoliko narednih meseci razmatrati ekonomske, tehničke i upravljačke aspekte zajedničkog posla.

"Bilo je reči o gradnji energetskih kapaciteta od ukupno 1.430 megavata, od čega 50 megavata korišćenja solarne energije, 200 megavata na biomasu, 50 megavata od korišćenja otpada, 450 megavata vetroenergije i 680 megavata velikih hidroprojekata", prenosi beogradski list.

Nosilac projekta bio bi Nju dženerejš pauer, čiji je vlasnik Čirinijev Katurija, Amerikanac indijskog porekla, dok bi ostale kompanije učestvovale u delu posla u kojem su specijalizovane.

Ovakav zajednički projekat najavila je tih dana i ambasadorka SAD Meri Vorlik koja je kazala kako je u proteklih šest meseci dosta američkih kompanija pokazalo interesovanje za ulaganje u Srbiji, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.

"Američki investitori planiraju nove investicije uprkos nedavnom povlačenju Ju-Es stila“, zaključila je Meri Vorlik.

Izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković rekao je za Blic da su Amerikanci tražili da budu većinski partner u tom poslu, kao i da srpska strana garantuje odredjene podsticajne cene koje važe za dobijanje energije iz obnovljivih izvora.

"S druge strane, EPS je zahtevao da oni potpišu mandatno pismo kojim bi se obavezali da nastupaju kao konzorcijum", kazao je Čeperković.

Prema njegovim rečima, u slučaju formiranja konzorcijuma, to bi bila najveća investitorska grupa koja je u proteklih 20 godina iz Sjedinjenih Američkih Država došla u jugoistočnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: