Razvojna banka biće transparentna

Razvojna banka će raditi transparentno, sa strogim mehanizmima odlučivanja, a biće u korist privrede Srbije, kaže Tatjana Isaković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

13:10

Default images

Šefica Radne grupe za izradu Zakona o razvojnoj banci je istakla da se početak rada Razvojne banke očekuje u poslednjem kvartalu 2012. godine, dok bi predlog zakona, koji predstavlja osnovu za formiranje te institucije, trebalo da bude usvojen u parlamentu na prvom zasedanju Skupštine Srbije početkom februara.

Što se tiče osnivačkog kapitala Razvojne banke, ona je ukazala da će deo kapitala doći iz postojećih institucija - Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), dok bi drugi deo trebalo da sukcesivno uplati država iz budžeta u periodu od 2013. do 2015. godine. "Ne treba zaboraviti da je samim zakonom predvidjena mogućnost dokapitalizacije banke, a pored toga, deo sredstava doći će i od medjunarodnih finansijskih institucija , koje će moći da plasiraju sredstva preko Razvojne banke", objasnila je Isaković.

Ona je precizirala da se iz postojecih institucija može očekivati 150 do 200 miliona evra, dok će ulog države biti 400 miliona evra i biće uplaćen sukcesivno tokom tri godine.

Ona je istakla da su kritike da je početni kapital predviđen za rad Razvojne banke preuranjene i da se uz kapital iz postojecih institucija, kapital koji će uneti država i eventualnim privlačenjem kapitala međunarodnih finansijskih institucija, dobija solidna suma, koja može biti plasirana privredi.

Ona je napomenula i da će u fokusu rada banke u početku biti delovi privrede koji mogu povećati konkuretnost privrede Srbije, kao što su sektor malih i srednjih preduzeća i izvozno orijentisana privreda.

Prema njenim rečima, ono što razvojnu banku razlikuje od drugih klasičnih bankarskih institucija, jesu krediti povoljniji od tržišnih jer se "radi o instituciji, koja pokriva one delove finansijskog sistema, koji sada nisu prisutni na tržištu, što je istovremeno i ono za čim privrednici kažu da postoji najveća potreba".

"Nije samo kamatna stopa ključni element. Treba imati u vidu i ročnost kredita, grejs period i naravno kamatnu stopu. Naše je očekivanje da će kamatna stopa biti jednocifrena, ali treba sačekati dogovor sa poslovnim bankama i, naravno, kreiranje svakog pojedinačnog proizvoda, koji će pokazati kolika je to realna kamatna stopa", navela je Isaković.

Ona je podsetila da Razvojna banka ne odobrava sredstva direktno već joj je osnovni princip poslovanja plasiranje sredstava preko poslovnih banaka, a predlogom zakona predvidjeno je da ukoliko država želi svoja sredstva da plasira preko Razvojne banke, to može učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: