Dulić:Ne može se jeftinije graditi

Na proleće počeće se sa gradnjom oko 2.400 stanova i to u naselju Dr Ivan Ribar i socijalnim stanovima u 12 gradova u Srbiji najavio je ministar Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.01.2012.

17:36

Default images

Dulić je istakao da će u naselju "Dr Ivan Ribar" biti izgrađeno oko 700 stanova i da bi radovi trebalo da počnu u martu.

Taj projekat će se, prema njegovim rečima, realizovati po istom modelu kao izgradnja stanova u naselju "Stepa Stepanović" na beogradskom Voždovcu, na mestu nekadašnje kasarne. Ističući da se privode kraju pripreme za izgradnju 1.700 socijalnih stanova u Srbiji, Dulić je najavio da bi prvi radovi trebalo da počnu u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje da li će stanovi koji se grade u okviru Programa za podršku domaćem građevinarstvu biti preskupi, kao u naselju "Stepa Stepanović" gde je cena kvadrata 1.290 evra, Dulić je rekao da Građevinska direkcija Srbije ne ostvaruje profit u tom poslu, jer na tim lokacijama u Beogradu nije moguće graditi jeftinije stanove a da se poštuju sve procedure.

"U ovom trenutku na tim lokacijama gde država gradi u Beogradu nije moguće jeftinije graditi, ako se poštuje zakon", rekao je on.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja u regionu koja beleži rast u oblasti građevinske industrije i naveo da je prošle godine vrednost izvedenih građevinskih radova bila veća za 17,7 odsto u odnosu na 2010.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, kojom je obavezno učešće za subvencionisane stambene kredite smanjeno sa 10 na pet odsto.

Dulić je istakao da će stambeni krediti, koje subvencioniše država biti podjednako raspoređeni na državne I projekte privatnih investitora.

On je ocenio da je raspodela od po 50 odsto za kredita za stanove koje gradi drzzava i prvatni investitori "otprilike pravedna", s obzirom na trenutno stanje građevinske aktivnosti u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je uredbu o subvencijama za stambene kredite, kojom je učešće smanjeno na pet odsto, a povećani starosna granica za uzimanje kredita i maksimalni iznos mesečne zarade, koji sada iznosi 150.000 dinara.

Ministar je istakao da to treba da omogući povoljniju kupovinu stanova i istakao da subvencionisanim stambenim kreditom može kupiti stan u bilo kom gradu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: