Kriza nikad veća, a praznujemo duže

U Srbiji se ubuduće neće raditi 10 dana godišnje, zbog izmena Zakona o državnim praznicima, koji predviđaju uvođenje dva nova praznika, kaže Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 23.11.2011.

11:03

Default images

Ministar rada i socijalne politike je obrazlažaući izmene tog zakona u skupštini Srbije, napomenuo da će njegovim usvajanjem Srbija obležavati još dva dana – 11. novembar Dan primirija u Prvom svetskom ratu neradno i 21. oktobar Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu radno.

Govoreći o Danu državnosti Srbije, Ljajić je precizirao da će se taj praznik osim 15. februara slaviti i 16. februara kako bi se afirmisao najveći državni i nacionalni praznik.

“Na taj način smo hteli da ispravimo nelogičnost da se Prvi maj i Nova godina slave dva neradna dana, a da se najveći drzavni praznika slavi jedan dan”, rekao je Ljajić. On je napomenuo da se Dan primirija u Prvom svetskom ratu neradno obeležava u svim državama pobednicama, a da je to prva počela da slavi Velika Britanija još 1919. godine, a Srbija da ga obeležava raznim manifestacijama od 2005. godine.

“Smatrali smo da Srbija kao učesnica u ratu i zemlja koja je najviše stradala treba da ga obeležava s obzirom da je u tom ratu izgubila trećinu populacije”, napomenuo je Ljajić.

Što se tiče 21. oktobra – Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svestskom ratu obeležavaće se kao spomen na stradanje u Kragujevcu 1941. godine, kada je u tom gradu za tri dana streljano 2.977 građna.

Kako je rekao, taj zločin se izdvaja po monstruoznosti, budući da je tada stradao i veliki broj dece uzrasta oid 11 do 15 godina i mladih od 16 do 19 godina.

“Većina zemalja ima nacionalni dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i to je incijativa koju je podržalo 16. 000 gradjna, svi državni funkcioneri, većina stranaka vlasti i opozicije i to je izraz potpune saglasnosti oko toga da se taj praznik obeleži”, rekao je Ljajić.

Time će Srbija, kako je Ljajić napomenuo, upotpuniti obeležavanje onih praznika iz perioda Drugog svestkog rata i naglasiti značaj koji je Srbija dala u antifašističkoj borbi i pobedi nad fašizmom. On je kazao da većina zemalja ima svoj nacionalni dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu.
Ljajić je naveo da je inicijativu za uvođenje tog praznika podržalo 16.000 građana, kao i većina stranaka vlasti i opozicije i da je to izraz potpune saglasnosti za uvođenje tog praznika.

Državni praznici u Srbiji su Nova godina, koja se praznuje 1. i 2. januara, Praznik rada koji se obeležava 1. i 2. maja, Dan pobede 9. maj, dok se radno praznuju Sveti Sava 27. januara i Vidovdan 28. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: