Restitucija pre rehabilitacije

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija kaže da je logično da se zakon o restituciji usvoji kao prethodni zakonu o rehabilitaciji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

17:38

Default images

Ona objašnjava da, u zavisnosti od rešenja koja se njime postižu, treba da ide zakon o rehabilitaciji, jer su to povezani zakoni.

Prema njenim rečima, i u jednom i u drugom slučaju radi se o vraćanju prava koja su na nelegalan ili napravan način oduzeta građanima Srbije u određenom periodu.

Kolundžija smatra da je vlada iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o rehabilitaciji, najverovatnije zbog dodatnih usaglašavanja i da bi se videlo kako će izgledati konačan tekst tog zakona o restituciji.

Posle toga, na dnevnom redu može da se nađe i zakon o rehabilitaciji, smatra ona.

Predlog zakona o rehabilitaciji rehabilitovana lica imaju pravo na poseban penzijski staž, mesečnu novčanu naknadu, zdravstvenu zaštitu, pravo na povravćaj konfiskovane imovine, odnosno njeno obeštećenje i pravo na obeštećenje za materijalnu i nematerijalnu štetu.

Inale, poslanici Srpskog pokreta obnove uslovili su podršku tom aktu usvajanjem njihovih amandmana kojima traže da se pripadnici Ravnogorskog pokreta izuzmu od pripadnika drugih oružanih snaga koji nemaju pravo na rehabilitaciju, kao i da period rehabilitacije obuhvati i vreme od 6. aprila 1941. godine, a ne samo od datuma oslobodjenja zemlje u Drugom svetskom ratu 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: