Grci uložili 2,5 mlrd. EUR u Srbiji

U prvih šest meseci izvoz iz Srbije u Grčku povećan je za 17 procenata i "premašio" je 100 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

07:54

Default images

Istovremeno je uvoz porastao za 10 odsto i dostigao vrednost od oko 118 miliona dolara.

Od ukupnog prometa dve zemlje čak 97 odsto predstavlja kupoprodaja, dok je primetan rast srpskog izvoza preko slobodnih zona.

Privrednu saradnju između Srbije i Grčke, a posebno trgovinsku razmenu kao najzastupljeniji vid prometa, karakteriše stabilnost, raznovrsnost i gotovo konstantan rast u poslednjih 10 godina, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje u porastu je i u ovoj kriznoj godini, a u prvoj polovini 2011. iznosila oko je 220 miliona dolara. Na listi od 144 zemlje, Grčka je svrstana na 16. mesto vodećih srpskih uvoznika.

Viši oblici saradnje sa Grčkom su veoma razvijeni, a ta zemlja je, sa do sada ukupno uložene oko 2,5 milijarde evra, jedan od vodećih investitora u srpsku privredu. Skoro polovina te sume su grinfild investicije, a prema navodima grčke strane, kroz ovo investiranje obezbeđeno je otvaranje oko 25.000 novih radnih mesta.

Pored sektora bankarstva, najznačajnija grčka ulaganja realizovana su u sektorima telekomunikacija, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, hotelijerstva, trgovine - maloprodaje...

Prema podacima Narodne banke Srbije, Grčka je u periodu januar-decembar 2010, sa uloženih neto oko 33 miliona evra, 12. vodeći direktni strani investitor u Srbiji.

U prva tri meseca tekuće godine, grčki investitori uložili su neto oko 1,08 miliona USD, čime je Grčka rangirana na 22. mesto najvažnijih investitora.

Prema aktuelnim informacijama, i pored najozbiljnije finansijske krize u novijoj grčkoj istoriji, privatni sektor u toj zemlji i dalje karakteriše veliki investicioni potencijal. Najveće interesovanje grčki investitori iskazuju za sektorea infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: