Gorivo u Srbiji biće samo za bogate

Poskupljenje goriva u Srbiji, na žalost vozača, više nije - novost. Zbog rasta cena nafte, računi za sve vrste benzina i dizela u 2011. porasli su za 15 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2011.

00:02

Default images

A od sledećeg ponedeljka, u Srbiji će početi da važe jednake akcize na sve benzine i dizel goriva, čime će namet na domaći BMB 95 biti povećan za 4,5 dinara, a za dizel D 2 - dva dinara.

To će se, po svemu sudeći, odmah odraziti i na cene na pumpama. Kako je Naftna industrija Srbije najavila, novi iznos akciza izazvaće analogni rast cena ovih derivata. Na njihovim pumpama BMB95 košta od 127,4 do 132,4 dinara po litru, dok je cena dizela D2 od 120,4 do 126,4 dinara. Tako će, u proseku, nova cena domaćeg benzina biti 134 dinara, a dizela 125 dinara. Naftaši i ove godine beleže pad prometa, a minus će još pojačati poskupljenje zbog rasta akciza.

"Kada počnu da se primenjuju nove akcize, videćemo kako će reagovati tržište", kaže Ljubinko Savić, savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije. On navodi da "većina stanovništva nije u dobroj finansijskoj situaciji, pa bi mogao da se očekuje pad prodaje goriva. Srednji i niži sloj građana kupovao je domaći benzin, a dizel D2 zastupljen je u poljoprivredi i autoprevozu".

Sa jedne strane, država je podigla akcize, a zbog rasta cena nafte, derivati su više puta poskupljivali od početka godine. Na drugoj strani, plate građana nisu se povećale, pa deluje da je gorivo postalo luksuz.

Slobodno formiranje cena prepušteno je od početka vlasnicima pumpi u Srbiji. Ali, u susednoj Hrvatskoj, maloprodajni cenovnik i dalje se određuje jednom nedeljno po propisanoj formuli. Brojke pokazuju da je na pumpama preko granice, evrodizel jeftiniji za 15 dinara po litru. U Hrvatskoj je gorivo, od početka godine, čak dva puta pojeftinilo, za razliku od domaćih trgovaca, kod kojih cene neprestano rastu.

Po Savićevim rečima, sa poskupljenjem goriva zbog akciza, razlika u ceni između domaćeg benzina BMB 95 i uvoznog „evropremijuma“ biće mala.

"Zato će se mnogi vozači odlučiti da isprobaju gorivo 'evro' kvaliteta. Tržište je doskoro bilo zatvoreno, gorivo iz uvoza mnogima nije bilo pristupačno, pa će mnogi iz znatiželje početi da kupuju 'evropremijum', očekujući da će tako prelaziti veću kilometražu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: