I dalje visok deficit sa Rusijom

Investicije Rusije u Srbiji iznose više od milijardu dolara, sve više srpskih kompanija posluje na ruskom tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

18:56

Default images

Dobru privrednu saradnju dve zemlje moguće je unaprediti u agraru, prehrambenoj i građevinskoj industriji, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Saradnju Srbije i Rusije karakterišu izuzetne privredne veze koje se stalno šire i obogaćuju, a doprinos tome daje i veoma dobra saradnja privrednih komore dve zemlje, rekao je potpredsednik PKS Mihailo Vesović.

Prema njegovim rečima, jačanje veza podstiče i potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini koji omogućava da roba iz Srbije na ruskom tržištu budu za 30 odsto jeftinija od drugih. Direktor Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije (TIKRF) u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Grišin naglasio je da su dobri odnosi dve zemlje osnova i za širenje saradnje. On je naveo da je Ruska Federacija posebno zainteresovana za agrar, prehrambenu industriju i građevinarstvo.

Da bi imali organizovani nastup, prema njegovom predlogu, mali i srednji proizvođači hrane u Srbiji mora da se udruže radi zajedničkog nastupa na ruskom tržištu. Bolji nastup omogućava i dobijanje uslova u kvalitetu koji je ispunilo šest mlekara i isto toliko proizvođača mesa, pa su dobili sertifikate za izvoz na tržište Rusije.

Šansu imaju i srpski građevinari jer se grade objekti za predstojeću Olimpijadu koja će biti održana u Sočiju.

Grišin je istakao da je robna razmena Srbije i Rusije u 2010. godini iznosila 2,7 milijardi dolara i da je to uvećanje u iznosu na prethodnu godinu za 16 odsto.

Izvoz iz Srbije beleži povećanje od oko 55 odsto u odnosu na prethodnu godinu i njegova nominalna vrednost je 541,1 milion dolara, dok je uvoz veći za oko devet odsto sa nominalnom vrednošću od 2,16 milijardi dolara. Negativni saldo u trgovini Srbije sa Rusijom je oko 1,62 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: