Đelić: Metro do leta na papiru

Srbija i Francuska bi do leta trebalo da sagledaju mogućnosti i rokove za izgradnju prve linije metroa u Beogradu, kaže vicepremijer Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

09:10

Default images

Đelić je kazao da je Francuska veoma zainteresovana da bude strateški partner u izgradnji beogradskog metroa, što je prilikom posete Parizu potvrdio i francuski predsednik Nikola Sarkozi.

On je dodao da je do sada Francuska obezbedila tri miliona evra donacija za izradu projektne dokumentacije za gradnju metroa.

"Napravili smo napredak i oko obezbeđivanja finansijskih sredstava, tako da je poštovana srpska regulativa, ali i obezbeđeno da se naša zemlja ne zaduži previše", objasnio je Đelić.

Kao sledeći korak on je pomenuo formiranje pregovaračkih timova i početak pregovora o zajednički prihvatljivim modalitetima gradnje.

"Tako da će, nadajmo se do leta, da se odredi mogućnost izrade, ne samo projektne dokumentacije, nego i same izgradnje prve linije metroa čija je ukupna vrednost oko milijardu evra", kazao je Đelić.

On je dodao da su francuski investitori u Srbiju uložili do sada 600 miliona evra, ali da to nije dovoljno. Đelić je podsetio da su firme kao Lafarž i Mišelin prisutne godinama, a da je ova druga upravo rešila da duplira kapacitete svoje fabrike u Pirotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: