Pres: Propala prodaja Telekoma

Nijedna od šest najavljenih kompanija neće do 21. marta, do kada traje tender, ponuditi potrebnih 1,4 milijardi evra za paket od 51 odsto državnih akcija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

00:04

Default images

Država neće uspeti da proda svoj paket akcija Telekoma Srbija na tenderu koji ističe 21. marta, saznaje Press.

Na deset dana pre isteka roka, na adresu Vlade Srbije nije stigla još nijedna ponuda zainteresovanih kompanija, a već sada je sasvim izvesno da niko neće ponuditi traženi iznos od najmanje 1,4 milijarde evra!

"Šanse da stigne konkretna ponuda za 51 odsto akcija Telekoma koja će zadovoljiti naša očekivanja iz dana u dan su sve manje i više niko u Vladi ne veruje da će do prodaje doći", kaže za Press odlično obavešten izvor u Vladi Srbije.

U Telekomu imaju plan

U Ministarstvu finansija, koje rukovodi tenderskom procedurom, ipak podsećaju da potencijalni kupci često ponude šalju pred sam kraj tenderskog roka, tako da će sačekati 21. mart za objavljivanje zvaničnih informacija.
U Telekomu u petak nisu hteli da komentarišu informaciju da od prodaje nema ništa, ali nisu bili ni iznenađeni. U nacionalnom operateru čekaju da prođe zvanični rok za dostavljanje ponuda i zvaničnu potvrdu ove informacije.

“Uprkos tome što je Telekom Srbija i dalje na tenderu, mi poslujemo u skladu sa „Biznis planom" za 2011. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije uz saglasnost akcionara. Isto tako, usvojen je i Strateški plan poslovanja za narednih pet godina”, rekli su u toj kompaniji.

Većina ekonomista smatra da je ovo dobra vest i podsećaju da je većina stručnjaka od početka bila protiv ove prodaje. Ipak neki od njih smatraju da je državi neophodan novac od Telekoma i da bez njega neće uspeti da izađe na kraj sa budžetskim deficitom.

Miroljub Labus, ekonomista i bivši vicepremijer smatra da će izostanak novca od prodaje Telekoma najviše koštati domaća preduzeća.

“I samom Ministarstvu finansija bilo je jasno da neće biti ništa od ovog tendera i zato su i krenuli da se ozbiljno zadužuju, što već ima negativne efekte. Naime, država uzima kredite koji bi inače bili iskorišćeni za domaću privredu, tako da će domaća preduzeća imati mnogo manje mogućnosti za novčanu pomoć”, kaže Labus.

Izbegli konačni udarac

Bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić ističe da bi prodaja Telekoma značila odlivanje više stotina miliona evra i da je sjajna vest da se neće prodati. “Došlo bi do odlivanja možda čak i milijardu evra iz Srbije, što kroz profit, što kroz strane kooperante koji bi zamenili domaće. To znači da bi se svakog meseca odlivalo oko 200.000 prosečnih srpskih bruto plata što bi bio veliki udarac na ekonomiju Srbije, ako ne i završni”, smatra Smiljanić.

“Takođe, ovaj tender nije u skladu sa Ustavom Srbije, kao ni sa nekoliko zakona koji štite Srbiju od prodaje dobara od opšteg interesa. Svaka ozbiljna firma znaće da je u pitanju veliki poslovni rizik ukoliko kupi Telekom, jer bi ova prodaja u budućnosti bila poništena”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: