Malinare brine buduća cena otkupa

Proizvođači maline u Arilju uznemireni pričama su o punim hladnjačama neprodatog voća, pa sa zebnjom očekuju kako će se formirati cena malina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.02.2011.

09:18

Default images

Ovih dana „gradom maline“ pročulo se i da hladnjačari nisu uspeli da prodaju dobar deo prošlogodišnjeg roda, zbog čega bi otkupna cena u predstojećoj sezoni mogla biti niska.

Sa druge strane, izvozne fakture govore u prilog nezadovoljnih proizvođača: u svet je otišlo oko 80.000 tona skupog voća, prodatog za 252 miliona dolara. Šta će iduća berba doneti malinarskom lancu?

Već 1. marta, proizvođači će ući u malinjake da urede zasade i podignu stabljike pred početak vegetacije. Vest o starim zalihama i nejverovatnije, niskoj otkupnoj ceni u predstojećoj sezoni, mnoge je uznemirila. "Svesni smo problema sa kojima se hladnjačari suočavaju, mnogi tvrde da imaju prošlogodišnjih, neprodatih zaliha. U kriznom vremenu, svima mora biti jasno da proizvođači i hladnjačari nisu neprijatelji, već saradnici u poslu koji hrani bezbroj porodica", kaže Dragan Bogdanović, novi predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Vilamet“. Prošle godine, prema podacima hladnjačara, ubrano je u Srbiji svega oko 60.000 tona maline. Međutim, hladnjačare demantuju zbirni podaci, nastali na osnovu izvoznih faktura. Jer, prema njima Srbija je izvezla čak 80.000 tona malina. Ako neprodatog roda još ima, a hladnjačari tako tvrde, to znači da je lane ubrano najmanje 90.000 tona.

Ove godine očekuje se da će proizvodnja nadmašiti prošlogodišnju, veća količina maline doći će sa novih zasada. Prošle godine je otkupna cena varirala od 126 dinara za kilogram na početku, do 156 dinara pri kraju berbe.

"Za proizvođače je važno da znaju da su se pojavile prve zamerke na higijenu berbe. Zato će kontrole prilikom izvoza biti pooštrene" , ističe Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za poljoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: