Cvetković: Tek sad možemo da radimo

Dan posle pokretanja postupka za smenu potpredsednika Vlade Mlađana Dinkića premijer Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da je mogao da bira.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2011.

23:58

Default images

On navodi da je imao izbor - da smeni Dinkića ili da Vlada i nadalje funcioniše u ponižavajućim uslovima.

“Nisam imao dilemu. Izabrao sam, radićemo kako treba ili ove Vlade neće ni biti”, kaže Cvetković. On navodi da mu je bilo besmisleno da ćuti na "dalje urušavanje autoriteta vlade" i "još gore" da nastavi da takvu vladu vodi.

"Obratio sam se predsedniku Srbije i rekao mu, imam dve opcije – ili da se razilazimo, jer ja vladu ne mogu da vodim pod ovakvim okolnostima, ili da smenimo ljude koji su do toga doveli", rekao je Cvetković.

On je istakao da razmišljajući o donošenju odluke o razrešenju potpredsednika vlade Mlađana Dinkića mogao da "po ko zna koji put proguta knedlu i kaže sebi, ajd' zbog koalicije to je tako kako jeste" ili da zaključi da je reč o daljem urušavanju autoriteta vlade.

"Za mene vlade ne bi bilo da se nastavilo sa poražavajućom atmosferom koja je bila proteklih dana", istakao je premijer.

Na pitanje kako se oseća ‘posle prvog otkaza koji je dao’ Cvetković kaže, “poprilično relaksirano” i najavljuje za oko dve nedelje analizu rada svih članova Vlade i rekontrukciju Vlade. “Sada imamo prostor za ozbiljan rad. Želim da vratim poverenje i autoritet Vladi”, kaže on.

Cvetković dodaje da "postupak za razrešenje potpredsednika i ministra ekonomije nije prvi korak rekontrukcije Vlade. Pre bi se moglo oceniti da je reč o izolovanom incidentu koji je silom prilika morao da se dogodi pre rekontrukcije Vlade. Rekontrukciju Vlade otpočeću nakon analize rada svih ministara, a Dinkić je smenjen jer svojim istupima doveo u pitanje autoritet Vlade čiji je bio član".
"Da nije sada pokrenut postupak za smenu stavio bih i efekte njegovog rada pod lupu. Vidite, on je bio zadužen za zaposlenost, a upravo u tom segmentu je i jedna od najvećih i najčešćih kritika rada Vlade. Ne treba zaboraviti ni da je struktura Vlade nalik piramidi, a on je bio potpredsednik", kaže Cvetković

"Nije to samo ime funkcije već su upravo potpredsednici zaduženi za kordinaciju pojedinih resora, a njegovo potpredsedničko mesto trebalo je da usaglasi rad krucijalnih resora. Ne želim ovim navodima da umanjim ničiju odgovornost niti jednog ministra, pa ni svoju. Ali, ni njegovu", naglašava premijer.

Na pitanje kada će smene u Vladi, on odgovara da "rekontrukcija nije sporna, niti je dovedena u pitanje. Taj proces nameravam da odradim najjednostavnije rečeno u paketu. Oceniću rad svih ministara, šta je moglo bolje, a nije ali i uzeti u obzir da negde jednostavno nije moglo bolje".

"Kada odradim taj deo posla sešće se i sa koalicionim partnerima i usaglasiti eventualna nova imena u Vladi. Ova zadnja godina Vlade je i najvažnija za naše evropske integracije i izlazak iz krize. Ona mora da se ispuni novom energijom i to moraju nositi ljudi koji na sebe mogu preuzeti odgovornost", navodi on..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: