Srbija

Petak, 17.12.2010.

17:16

Veće akcize, poskupljuju i cigarete

Specifična akciza na cigarete za 2011. godinu, prema predlogu izmena Zakona o akcizama, biće povećane sa 17,27 na 26 dinara po paklici.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To će budžetu obezbediti oko tri milijarde dinara dodatnih prihoda, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Rast akciza na cigarete, pre izmena zakona, bio je definisan tako da od 1. januara naredne godine vrednost akciza poraste na 21 dinar nominalno, s tim što bi se taj iznos dodatno uvećao za stopu inflacije u poslednjih 18 meseci na efektivno 23,04 dinara po paklici.

Primenu ovako pomenute dinamike povećanja akciza, bez zakonskih promena, tražili su predstavnici duvanskih kompanija. Duvanska kompanija „Filip Moris“ u Srbiji je saopštila da je razočarana predlogom Vlade da se dodatno povećaju akcize na cigarete u 2011. godini.

"Ovom inicijativom, Ministarstvo finansija želi da postigne dodatne prihode u budžetu za 2011. godinu, ali se njime ne osigurava postizanje ostalih važnih ciljeva kao što je sprečavanje poremećaja na tržištu i postepeno prilagodjavanje poreskim kriterijumima Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dosadašnjom efikasnom akciznom politikom Vlade, od 2003. godine, državni prihodi od cigareta su se gotovo učetvorostučili i porasli su sa 20 milijardi dinara u 2003. godini na 76 milijardi dinara u 2010. godini.

"Istovremeno, učešće poreskih prihoda od cigareta u budžetu je povećano sa sedam odsto u 2003. godini na 12 odsto u 2010. godini", navodi se u saopštenju Filip Morisa.

Osim toga, navodi Filip Moris, učešće akciza u prosečnoj ponderisanoj maloprodajnoj ceni je dostiglo 53 odsto u 2010, dok u EU ono iznosi 60 odsto. Dodaje se da je tržište cigareta od privatizacije stabilno.

"Ukoliko Skupština usvoji Vladin predlog izmena akcizne politike na cigarete mogao bi biti ugrožen značajan napredak postignut u prethodnih sedam godina", dodaje se u saopštenju.

Uz primenu akciznih stopa propisanih postojećim Zakonom o akcizama, očekivani prihodi u budžetu za sledeću godinu bili bi povećani za oko 19 odsto, na oko 70 milijardi dinara, odnosno 90 milijardi dinara, uključujući pripadajući porez na dodatnu vrednost, navodi se u saopštenju.

JTI: Vlada krši obećanja, razmatramo šta dalje

Duvanska kompanija „Japan tobako internešnel“ (JTI) zatražila je od Vlade Srbije da odustane od povećanja akciza na cigarete i da tako sačuva poverenje investitora za ulaganja u Srbiju.
"Kao prva japanska investicija u Srbiji, JTI je razočaran i zabrinut jučerašnjom odlukom vlade da promeni akciznu strukturu koja je dogovorena do 2012. godine i koja je garantovana CEFTA akcionim planom iz 2007. godine", navodi se u saopštenju JTI-ja.

JTI u saopštenju navodi i da tu kompaniju "iznenadna promena u poslovnom okruženju primorava da razmotri buduće investicione planove u Srbiji".

"Iako je duvanska industrija vladi ponudila uvodjenje prosečne ponderisane cene kao načina za izračunavanje minimalne akcize koja se plaća na tržištu, Vlada je odlučila da prekrši obećanje dato industriji koja je uložila više od jedne milijarde evra u Srbiji, zaposlila nekoliko hiljada ljudi i obezbedila 12 odsto državnih prihoda", ukazuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: