Rusi ulažu milijardu evra u NIS

"Ukupan obim investicija u Naftnu industriju Srbije do 2014. godine biće milijardu evra", kaže Jurij Masijanski, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Srbija

Izvor: Danas, Tanjug

Četvrtak, 16.12.2010.

00:07

Default images

On je naglasio da je kompanija preduzela sve neophodne pripreme za liberalizaciju tržišta naftnih derivata, koja će nastupiti 1. januara 2011. godine.

Planirano je da modernizacija Rafinerije nafte Pančevo bude završena u drugoj polovini 2012. godine. Ove godine u modernizaciju te rafinerije uloženo je 120 miliona evra, dok je u remont investirano pet miliona evra.

Masijanski je naglasio da je Rafinerija nafte Pančevo počela sa proizvodnjom evro dizela 5 i evro premiuma BMB 95, a prestala je sa proizvodnjom olovnih motornih benzina.

On je dodao da je u prvih devet meseci 2010. godine NIS ostvario čistu dobit od 2,7 milijardi dinara, što je 140 odsto više od ostvarenog u 2009. godini.

Masijanski je istakao da ne očekuje da će liberalizacija tržišta dovesti do naglog pada maloprodajnih cena naftnih derivata, ali da su moguće promene u veleprodaji. NIS ne očekuje ni pad prometa i obima proizvodnje posle otvaranja tržišta naftnih derivata.

Ističući da je liberalizacija tržišta važan i neophodan korak za Srbiju i za NIS, on je dodao da će to dovesti do rasta konkurencije na srpskom naftnom tržištu bez koje nema razvoja kompanije.

Masijanski je rekao da NIS za sada ne može da bude 100 posto konkurentan, i da će to biti tek po završetku modernizacije rafinerije u Pančevu, ali i naglasio da će ta kompanija posle otvaranja tržišta poštovati sva pravila koja važe i za druge aktere na naftnom tržištu u Srbiji.

On je podsetio i da je srpsko tržište naftnih derivata delimično bilo liberalizovano još od 2005. od kada je dozvoljen uvoz evrodizela i tečnog naftnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: