Srbija

Subota, 06.11.2010.

00:06

Od 2011. niža carina na automobile

Od 1. januara dodatno se spuštaju iznosi dažbina na robu iz Evropske unije, pa će carinska stopa za vozila nabavljena u EU, umesto sadašnjih 7,5 biti pet odsto.

Izvor: Novosti

Default images

Od Nove godine, roba koja se nabavlja u Evropskoj uniji biće jeftinija između tri i pet odsto.

Naime, primena Prelaznog trgovinskog sporazuma, a koju je Srbija počela jednostrano da primenjuje od kraja januara 2010. godine, predvidela je da se, svake godine, za neki procenat umanjuje carinska stopa za uvoz iz država Evropske unije.

Tako će, recimo, nabavka automobila svih kubikaža, za koju je carina, ukoliko se nabavlja u zemljama Evropske unije, u narednoj godini biti jeftinija 2,5 odsto, odnosno carina za vozila nabavljena u EU biće, umesto sadašnjih 7,5 odsto - 5 odsto. Ukoliko se sačeka do Nove godine, uvoz danas toliko traženih guma za putničke automobile plaćaće se osam, umesto dosadašnjih 12 odsto. Ovo, naravno, važi samo za kupovinu guma poreklom iz Evropske unije, dok za njihovu nabavku u drugim državama carina i dalje iznosi 20 odsto.

Za kamione, čija je carina pri uvozu iz celog sveta danas 10 odsto, a iz država EU četiri odsto, od Nove godine se, ukoliko su evropskog porekla neće naplaćivati ova dažbina.

Za mobilne telefone poreklom iz Evropske unije, a na koje se sada plaća carina pet odsto, od Nove godine neće biti carine. Plaćaće se, uz porez na dodatu vrednost od 18 odsto, samo carinsko evidentiranje.

Jeftiniji će biti i uvoz “evropske” kozmetike. Na nju se danas plaća carina od devet odsto, dok će od Nove godine iznositi šest odsto. Slični uslovi biće i za uvoz preparata za pranje i čišćenje, dok će glazirane keramičke pločice, poreklom iz EU, imati umesto sadašnjih 12 odsto troška carinjenja, svega osam odsto. Procene su, međutim, da će se na našem tržištu i dalje najviše pronalaziti keramičke pločice iz Kine, jer su, iako se na njih plaća standardna stopa od 20 odsto, one i dalje napovoljniji izbor, ako se uporedi kvalitet i cena.

Slično je i sa televizorima. Oni se, kada se nabavljaju iz azijskih država, carine po stopi od 15 odsto, ali se, sudeći po podacima carinskih službi, ipak, tamo najviše kupuju. To se dešava uprkos činjenici da je već sada carinska stopa za televizore poreklom iz EU - 10,5 odsto, dok će od Nove godine biti spuštene na šest odsto.

Niže carinske stope, kao posledica primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, neće, bar ako je sudeći po dosadašnjem iskustvu, doneti jeftinije uvozne proizvode na ovo tržište. Na to ukazuju podaci iz prošle godine, kada, nakon početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, nije došlo do spuštanja cena robe poreklom iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: