Od 11. novembra kazne za pušenje

Od 11. novembra za kršenje zabrane pušenja na radnom mestu zaposleni će plaćati kaznu od 5.000 dinara, a kompanije od 500 hiljada do milion dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2010.

02:37

Default images

Novac će biti dužni da izdvoje i neposredni rukovodioci, za koje je predviđena globa od 30.000 do 50.000 dinara.

Inspektori će imati pravo da kažnjavaju ne samo ako nekog zateknu sa upaljenom cigaretom, već i ukoliko na radnom mestu pronađu opušak, korišćenu pepeljaru ili osete miris duvanskog dima.

Lista objekata u kojima uopšte neće biti dozvoljeno pušenje je poduža, a na vrhu su zdravstvene i prosvetne ustanove, zdanja državne i lokalne samouprave, sportski i tržni centri... U pojedinim poslovnim zgradama pušenje će biti dozvoljeno u određenoj prostoriji koja će imati adekvatnu ventilaciju i biti potpuno izolovana.

Doktor Srmena Krstev, predsednica komisije za prevenciju upotrebe duvana, očekuje da će novi zakon, postepeno, u potpunosti početi da se primenjuje u praksi, a ovu tvrdnju argumentuje iskustvima iz drugih zemalja gde su se pušači prilagodili propisima.

"Prema istraživanju koje smo sproveli početkom godine, čak 75 odsto ispitanika iz svih krajeva Srbije podržalo je zabranu. Zakon je stupio na snagu 15. maja, a posle 11. novembra inspektori će imati pravo da kažnjavaju ne samo na osnovu toga što nekoga zateknu sa upaljenom cigaretom, nego i ukoliko na radnom mestu pronađu opušak, korišćenu pepeljaru ili osete miris duvanskog dima", pojašnjava Krsteva, dodajući da u školama, domovima zdravlja, bolnicama i drugim sličnim objektima pušenje neće biti dozvoljeno ni u dvorištima.
"Zamislite lekara koji u bolničkom krugu zapali cigaretu, a istovremeno bi nekoga koga leči trebalo da ubedi da ne puši. Sa prosvetarima i đacima ovaj problem je još ozbiljniji", napominje Krsteva.

Predsednica komisije za prevenciju upotrebe duvanskog dima očekuje da će Srbija u zaštiti nepušača brzo dostići većinu zemalja u ovom delu Evrope.

"Osporavanja ovih propisa bilo je i u Hrvatskoj, pa je na kraju zakon efikasno primenjen. Tako je bilo i u Turskoj, a najveći otpor protivnicima duvanskog dima pružaju Grci", objašnjava Krsteva.

Ona podseća da su u specifičnu kategoriju svrstani ugostiteljski objekti, gde će u kafićima i klubovima čija je površina veća od 80 kvadratnih metara vlasnici moći da podele prostor na pušački i nepušački. Deo gde ima duvanskog dima zaposleni su dužni da obeleže, a imaće mogućnost da za uživaoce nikotina odrede i posebnu prostoriju, gde se ne serviraju hrana i piće. Za lokale manje od 80 kvadratnih metara odgovorna lica moraće da odluče da li će u njima pušenje biti potpuno zabranjeno ili dozvoljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: