Grujić:Tadić i kišobran i gromobran

Krajnje je vreme da vlast i privrednici sednu za sto, da vidimo da li smo jedni drugima potrebni, a ja tvrdim da jesmo, kaže Branislav Grujić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.09.2010.

00:04

Default images

Predsednik poslovnog kluba Privrednik i kompanije PSP Farman dodaje da biznismeni i vlast moraju da ugovore pravila igre i da prestanu da razgovaraju preko medija.

"Uzeli smo tajm-aut zbog teškog političkog perioda oko Kosova i nije bilo fer da još i mi pravimo dodatni pritisak. Ali, sada sve ostale teme, osim ekonomskih, moraju da budu manje prioritetne", navodi on.

Na pitanje koga, zapravo, očekuje s druge strane stola, Grujić odgovara da očekuje "da sa nama sedne premijer, a najbolje bi bilo da se tome priključi i predsednik". "Znam da je predsednik Tadić postao i kišobran i gromobran za sve što se dešava u Srbiji, ali verujem da će uspeti da napravi iskorak, izdigne se iznad okruženja koje ga sputava i okrene se ka rešavanju ekonomskih problema. I dalje, kao Pinki, živim u uverenju da će privreda videti Tita", dodaje on.

Komentarišući to što država stalno iznosi prozivke na račun monopolista, kritike zbog ofšor poslovanja, nepristojnog bogatstva, on navodi da je "napravljena atmosfera, a i vlast je u tome učestvovala, da je domaći biznis loš, tajkunski, prevarantski i da je dobrodošao samo strani biznis. Ovde se svaki kontakt vlasti i srpskih firmi tumači negativno i osuđen je na propast, što nije u dugoročnom interesu Srbije".

Grujić kaže da "danas veza privrede i politike nije ni manja ni veća nego u bilo kojoj drugoj zemlji u okruženju. Ne mislim da je iko od danas uspešnih biznismena napravio bogatstvo samo zahvaljujući vezama sa politikom. Oni koji su u vreme Miloševića samo na tome zasnivali svoj poslovni uspeh nisu opstali u realnim ekonomskim uslovima".

On, ipak, naglašava da "politika ne može bez krupnog kapitala i obrnuto, tako je svuda na svetu. Nikako ne mogu da shvatim zašto takav, zdrav odnos, gde se tačno zna šta je čiji posao, ne može da se uspostavi u Srbiji".

Grujić kaže i da upravo počinje nova ulaganje u Srbiju. "Za mene Srbija nije izgubljena zemlja i tamni vilajet u kome nikada neće biti šanse da bude dobro. U oktobru kompanija kojom rukovodim počinje izgradnju jednog od najvećih višenamenskih stambeno-poslovnih objekata, a razmišljamo o preprofilisanju firme, otvaranju proizvodnje u Srbiji i jačem investiranju u neke druge grane", napominje on.

Govoreći o položaju srpske privrede, Grujić kaže da "nažalost, predznak srpsko i vlasnici Srbi ovde nisu dobrodošli. Mi smo zemlja koja je skinula sve barijere za strane kompanije i robu, a nismo zaštitili domaća preduzeća i proizvode. To mora da se promeni i domaći i strani investitori moraju imati isti tretman".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: