Dugovi guše Zastavu oružje

Zastavina fabrika oružja do avgusta ove godine izvezla je oružja u vrednosti od 1,2 milijarde evra, ali to ni izdaleka nije dovoljno za opstanak tog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

10:41

Default images

Zbog toga se rukovodstvo sindikata Zastave oružje premijeru Mirku i ministru odbrane Draganu Šutanovcu obratilo za pomoć.

Sindikalci upozoravaju da u toj najvećoj fabrici oružja u Srbiji i jugoistočnoj Evropi još ima novca za plate, ali da bi isplata budućih zarada mogla da bude dovedena u pitanje.

S druge strane, dugovi prema dobavljačima sirovina i pozicija i isporučiocima energije neprestano rastu. Time se sve ozbiljnije ugrožava proces proizvodnje u toj fabrici. Država kao većinski vlasnik preduzeća, tvrde u Zastava oružju, ni na koji način ne doprinosi prevazilaženju poslovnih i finansijskih nedaća kragujevačkih oružara.

Zastava oružje, naime, od marta prošle godine ne prima subvencije za održavanje kontinuiteta radnog procesa, niti sredstva za podsticanje izvoza iako oružje prodaje širom sveta.

Kragujevačka fabrika već godinu i više dana sa Vojskom Srbije nije potpisala nijedan ugovor o isporuci oružja, dok joj je plasman lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu na domaćem tržištu zaustavljen visokim taksama. Očekuje se, doduše, da prvi ovogodišnji ugovor sa VS potpiše tokom narednog meseca. Izvesno je, ipak, da taj posao s obzirom na njegovu vrednost neće značajnije doprineti prevazilaženju teške situacije.

Ono što bi, međutim, uveliko stabilizovalo finansijske prilike jeste mogući izvoz 40.000 vojnih pušaka u Indiju vredan 12 miliona evra. Tender je odavno završen, ali rezultat nije poznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: