Cena grejanja 90 dinara po kvadratu

Ukoliko republičke i gradske vlasti dozvole poskupljenje cene grejanja za 40 odsto, grejanje u prestonici po kvadratnom metru koštalo bi oko 90 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2010.

01:51

Default images

To bi praktično značilo da bi Beograđani za grejanje stana od 60 kvadratnih metara umesto dosadašnjih 3.862 dinara mesečno ubuduće izdvajali oko 5.400 dinara.

U Beoelektranama su objasnili da ako se uzme u obzir rast cena energenata, pre svega gasa koji je za godinu dana poskupeo skoro duplo, mazuta koji je poskupeo oko 40 odsto, kurs dolara (svi ugovori imaju deviznu klauzulu), kao i struje, realno poskupljenje bi trebalo da bude oko 40 odsto.

U Udruženju toplana Srbije kažu da se toplane suočavaju sa nesrazmernim cenama grejanja, koje su znatno niže u odnosu na cene energenata na tržištu, kao i da su pojedine već od svojih lokalnih samouprava zatražile poskupljenje cena grejanja.

"Cena mazuta pre dva dana bila 45,69 dinara po kilogramu, što znači da bi, ako to ubacite u kalkulacije za grejanje, kvadrat grejanja trebalo da košta 90 dinara", rekao je predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

Konačnu odluku o poskupljenju grejanja u prestonici doneće gradske vlasti. Iako se u javnosti uveliko spekuliše da će do takvog povećanja doći, za sada nije poznato ni kada će se ono dogoditi ni koliko će biti.
Grad već sada ima mogućnost da poveća cenu grejanja za šest odsto, što bi u stvari bilo usklađivanje sa procentom inflacije projektovanom za ovu godinu. Ovakvo povećanje dozvoljeno je prema memorandumu Vlade Srbije, koja jedina može da da saglasnost i da povećanje cene grejanja bude veće od ovog iznosa.

Međutim, i sa tim povećanjem poslovanje Beoelektrana se ne može značajno poboljšati s obzirom na veliki disparitet cena energenata i grejanja, kao i zbog dugovanja potrošača koja u ovom trenutku iznose čak 5,26 milijardi dinara (građani 3,8 milijarde dinara, pravna lica 1,46 milijardu).

JKP „Beogradske elektrane” dostavile su u martu ove godine zahtev Gradu za povećanje cene grejanja za 20 odsto, koji nije prihvaćen. Novih zahteva do danas nije bilo.

Inače, gradske vlasti zalažu se za to da cene grejanja prate cene energenata, odnosno da onog meseca kad raste cena gasa, raste i cena grejanja i obrnuto. Međutim, ovakav model formiranja cena a samim tim i naplate morao bi da bude usaglašen sa ministarstvima energetike i finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: