Grejanje bi moglo da poskupi za 40%

Beograđani bi daljinsko grejanje ove zime mogli da plaćaju i za 40 odsto više nego lane, a iz Beogradskih elektrana navode da je poskupljenje neophodno.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

00:03

Default images

Petar Vasiljević, pomoćnik direktora Beogradskih elektrana, objašnjava da ovo preduzeće posluje sa gubitkom zbog toga što je gas u proteklih godinu dana poskupeo za 65 odsto, a cene grejanja nisu menjane od 2009. godine.

Kako Vasiljević kaže, Beoelektrane još nisu zvanično tražile povećanje cena grejanja, ali kalkulacija stručnjaka pokazuje da je poskupljenje neophodno. Osim toga, gas za predstojeću grejnu sezonu, koja zvanično počinje 15. oktobra, još nije nabavljen. "Da bismo počeli sa ugovaranjem nove količine gasa, neophodno je da izmirimo obaveze prema "Srbijagasu" od 4,7 milijardi dinara, iz prethodne grejne sezone. Nabavljeno je 55.000 tona mazuta i ovaj energent je skladišten. Međutim, gas je većinski energent za grejanje Beograđana", kaže Vasiljević.

Vasiljević ističe da energenti u ceni toplotne energije učestvuju sa dve trećine, a da je cena gasa od oktobra porasla za 65 odsto. "Država je dozvolila da gas za Beogradske elektrane poskupi sa 26 na 41 dinar po metru kubnom ovog energenta", naglasio je on i dodao da bi elektrane poslovale bez gubitaka, s obzirom na to da gas učestvuje sa 65 odsto u ceni grajanja, neophodno je poskupljenje oko 40 odsto.

U Elektranama kažu da su pri kraju remonti svih postrojenja ovog preduzeća. Tokom proteklih pet meseci završeni su radovi na gotovo svim toplotnim izvorima, toplovodnoj mreži i pripremnim delovima.

Prema rečima Nenada Đakovca, zamenika generalnog direktora Beoelektrana, od 1. oktobra počeće funkcionalne probe, a korisnici će biti pojedinačno obaveštavani.

"Tako će od 1. do 15. oktobra Beogradske elektrane proveriti sva proizvodna i distributivna postrojenja. U tom periodu, a zavisno od vremenskih uslova, odlučićemo da li ćemo pustiti grejanje i pre zvaničnog početka sezone", kaže Đakovac.

Grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom od sedam do 22 časa, a preduzeća mogu da prekinu grejanje, ako je napolju toplije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: