Hrvatska podržava “železnice SHS“

Osnivanje zajedničkog srpsko-hrvatsko-slovenačkog železničkog preduzeća je "više nego dobra ideja", kaže hrvatski ministar Božidar Kalmeta.

Srbija

Izvor: Tanjug, Dojèe vele

Ponedeljak, 09.08.2010.

15:16

Default images

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta naglašava i da je to ideja u kojoj nema politike, već joj je osnova čisto ekonomska.

"Radi se o osnivanju zajedničke firme koja će nastupati na javnim konkursima kako bi procedura bila lakša i brža i kako bi što više tereta prolazilo desnim koridorom, koji prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, ali i dalje, skroz do Turske. Prema tome, to je ekonomski skroz opravdan posao, koji nema veze s politikom, ali ima ekonomsku osnovu", izjavio je Kalmeta. On je, u odbranu takvog stava, izneo jednostavnu računicu - ovaj koridor je, u odnosu na Koridor 4, praktično na istim pravcima, kraći za skoro 900 kilometara, a 90 odsto robe sada ide Koridorom 4.

Sada na relaciji Ljubljana - Zagreb - Beograd - Dimitrovgrad - Istanbul vozi 700 vozova, dok Koridorom četiri, koji ide preko Mađarske, vozi 7.000.

U Hrvatskim železnicama, kako navodi Dojče vele, već trljaju ruke, smatrajući da bi im srpsko-hrvatsko-slovenačka železnica mogla dati "vetar u leđa".

"Kompanija koja se osniva biće od velike važnosti za HŽ kargo, kao i za druge partnere, jer će se njome pokrenuti aktivnosti koje bi trebalo da rezultiraju povećanjem teretnog prevoza železnicom, a time i prihoda koji su vezani uz Koridor 10“, izjavila je Ivana Čubelić, predstavnica za odnose s javnošću u HŽ.
Ona je dodala da se „taj koridor afirmisao kao jedan od glavnih saobraćajnih pravaca koji povezuju zapadnu s istočnom Evropom pa pozitivnu refleksiju očekujemo i na drugim saobraćajnim pravcima".

U HŽ veruju kako će zajedničkim snagama slovenačko-hrvatsko-srpska "železnička priča" konkurisati drugim vrstama prevoza.

Što se tiče finansiranja, u HŽ kažu da se već služe sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Prva sredstva vezana za projektnu dokumentaciju već su odobrena, a krajem godine očekuju se potpisivanja prvih ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: