Za spas dinara otišlo 2,6 mlrd. EUR

Narodna banka Srbije je od oktobra 2008. godine do sada za odbranu dinara potrošila oko 2,6 milijardi evra, a domaća valuta nije spasena, kaže Mlađen Kovačević.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Utorak, 08.06.2010.

00:28

Default images

On kaže da centralna banka ne bi više trebalo da interveniše i podseća da evro pre godinu i po dana vredeo 80 dinara, a sada se bliži kursu od 105 dinara.

"Bojim se da ćemo, ovim tempom, potrošiti ceo kredit MMF. I najvažnije - kuda idu te devize? Mislim da se slivaju u džepove tajkuna, špekulanata, dok privreda nema nikakve koristi", naglašava on.

Iako su očekivanja bila da će se barem do kraja juna, kada slede nova plaćanja prema inostranstvu, smiriti devizni kurs, domaća valuta iz dana u dan pada. Projekcije Narodne banke govore da bi do ugrožavanja cenovne stabilnosti moglo da dođe ukoliko bi evro premašio 105 dinara, ali šta je realnost, više niko sa sigurnošću ne može da kaže. Poslednja kalkulacija uključuje i nivo od 110 dinara. Najnoviji statistički podaci pokazuju i da je u maju inflacija bila jedan, a rast cena za prvih pet meseci ove godine dostigao je 5,2 odsto. Poskupljenja i naduvane cene realna su pretnja standardu i makroekonomskoj stabilnosti.

"Od početka godine do sada, inflacija se malo ubrzava", kaže Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Ova poslednja, majska, iznosi jedan odsto mesečno. Ukoliko bi imala taj trend, onda bi to bilo 12 odsto godišnje. On, ipak, kaže da nemaju osnova spekulacije i strahovanja da će inflacija u ovoj godini premašiti gornju projektovanu granicu rasta od osam odsto.

"Veći rast inflacije od projektovane u 2010. mogla bi da prouzrokuje samo veća regionalna kriza od postojeće, kao posledica događanja u Grčkoj, što bi moglo da dovede do većeg slabljenja dinara", objašnjava on i dodaje da "ako ne bude veće regionalne krize, Narodna banka Srbije ima mogućnosti da održi stabilnost cena u planiranom okviru".

Miladin Kovačević, saradnik „Mesečnih analiza i trendova” Ekonomskog instituta, ubeđen je da je postojeći okvir za rast inflacije u 2010. između šest i osam procenata – za sada održiv. "Održati rast cena u navedenim granicama rasta i nije tako teško u godini privredne stagnacije i zamrznutih plata u javnom sektoru", kaže Kovačević.

On dodaje i da je mnogo bitnije reformisati javni sektor, penzioni sistem, sprovesti fiskalnu reformu, politiku gradskog građevinskog zemljišta, podsticati investicije koje su u ovoj godini opale dodatnih osam odsto posle prošlogodišnjeg pada od 25 procenata.

Kurs, za sada, ne "trese" inflaciju

U NBS kažu da je kurs dinara jedan od bitnih faktora inflacije, ali ne i jedini. "Narodna banka stalno analizira uticaj svih bitnih faktora, kako kod nas tako i u svetu, kako bi na adekvatan način procenila njihov uticaj na inflaciju. Uticaj pojedinačnih faktora se ne može posmatrati izolovano od uticaja drugih faktora. Prema tome, ne postoji nivo bilo kog pojedinačnog faktora, dakle ni neka unapred eksplicitno definisana granica kursa, čiji bi prelazak sam po sebi značio ugrožavanje inflacionog cilja", kažu u NBS.
Procena je da u ovom trenutku kombinacija različitih faktora, uključujući i kurs dinara, ne ugrožava ostvarivanje cilja. Naprotiv, NBS ocenjuje da će, kada polovinom ovog meseca bude objavljen indeks rasta potrošačkih cena za maj, on pokazati da je međugodišnja inflacija ispod donje granice ciljanog raspona.

Ako se situacija promeni, Narodna banka će to saopštiti javnosti i reagovati svojim osnovnim instrumentom, referentnom kamatnom stopom, kako bi inflaciju zadržala u okviru utvrđenog cilja šest plus minus dva odsto. Inače, Monetarni odbor NBS juče je doneo odluku da referentna kamatna stopa zadrži na nepromenjenom nivou od osam odsto.

Dinar danas slabiji za 0,34 odsto

Dinar će danas oslabiti prema evru za 0,34 odsto ili 34 pare, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 103,3427 dinara za evro.Tako će dinar oslabiti i pored intervencije Narodna banka Srbije (NBS) koja je prodala 83 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila prekomerne dnevne promene deviznog kursa.

NBS je na deviznom tržištu intervenisala prvi put od 1. juna, a od početka godine NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 1,088 milijardi evra, uključujući i jučerašnju intervenciju.

Najveća pojedinačna intervencija NBS iznosila je 100 miliona evra, koje je centralna banka 4. juna prodala na deviznom tržištu. Devizne rezerve NBS trenutno iznose oko 10,7 milijardi evra. Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro, a najslabija je bila 26. maja kada je srednji kurs evra iznosio 103,1139 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: