Mrkonjić: Uskoro odluka o Koridoru

Odluka o tome ko će raditi dve deonice na severu Koridora 10 još nije doneta iako je ime firme trebalo da se zna do 20. marta.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 23.03.2010.

08:06

Default images

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da će do kraja ove sedmice biti potpisan ugovor za izgradnju 110 kilometara severnog kraka Koridora 10. "To će biti završeno do kraja ove nedelje" rekao je Mrkonjić koji je ranije izjavio da "nijedna ponuda nije bila sasvim do kraja dobra".

"Siguran sam da će potpisivanje ugovora biti sledeće nedelje, do 20. marta i očekujem da radovi mogu da počnu već oko 27. marta", kazao je tada Mrkonjić i izrazio očekivanje da će taj posao biti gotov u narednih godinu dana. Ministar je kazao da će završetkom izgradnje novog mosta kod Beške i obilaznice oko Novog Sada kompletna deonica Beograd - Novi Sad biti gotova do polovine 2011. godine.

Mrkonjić je izrazio nadu da će na izgradnji severnog kraka Koridora 10 biti angažovana domaća preduzeća, koja su prošle godine uradila ukupno 50 kilometara poluautoputa - 20 kilometara na jugu, 20 na severu i 10 kilometara na obilaznici oko Beograda. "Tu su stekla potrebna iskustva da bi mogli da rade sada zajedno gore na severu, dakle radiće više od 20.000 naših radnika iz tih preduzeća, a da ne govorim o ostaloj infrastrukturi koja će biti pored toga", naveo je ministar dodajući da ukupna vrednost radova iznosi oko 10 milijardi dinara. Srbija više nema probleme sa novcem za izgradnju Koridora 10, jer je finansijska konstrukcija zatvorena, ali se sada suočava sa problemima druge prirode. Naime, tender za izgradnju 110 kilometara leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i od Kelebije do Subotice na severnom kraku Koridora 10 obustavljen je krajem februara, a odluka je doneta pošto nisu ispunjeni uslovi za izbor najpovoljnije ponude prema Zakonu o javnim nabavkama.

Na tender za izgradnju ovog dela puta ponude su dostavili konzorcijum srpskih firmi čiji je nosilac Preduzeće za puteve Beograd, slovenačka kompanija „Primorje“ i hrvatska firma „Hidroelektra niskogradnja“ u konzorcijumu sa firmom „Vojput“ iz Subotice. Konzorcijum domaćih firmi ponudio je najnižu cenu od 9,97 milijardi dinara, ali je u ponudi navedeno da će se ta cena naknadno uskladiti sa inflacijom. Kako se nezvanično može čuti, tender je zbog toga bio i obustavljen kako bi domaće firme imale priliku da tu grešku isprave.

U ovakvim situacijama inače nije neobično da država želi da domaće firme dobiju posao, pogotovu ako je ponuda najniža. Ipak, i strani izvođači imaju pravo na žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: