Dinkić: Javni sektor je razmažen

U Srbiji je javni sektor suviše razmažen u odnosu na privatni i možda je i to jedan od razloga za štrajk komunalaca u Novom Sadu, kaže ministar ekonomije Dinkić

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2010.

13:40

Default images

On tvrdi da se štrajkovi u Srbiji uglavnom dešavaju u firmama koje i pre privatizacije nisu radile ili su bile loše i dodaje da ga ne čudi talas štrajkova "jer je postrecesioni period uvek težak". Dinkić je ocenio da je u Srbiji postalo pravilo da se štrajkovi organizuju u preduzećima koja su i pre privatizacije bila gubitaši.

"Problemi u nekim firmama mogu da se reše, kao što je slučaj sa građevinskim preduzećem Kopaonik u Kuršumliji, ali u kompanijama u kojima su goli zidovi, nema mašina i država nije akter, kao što je '7. juli', država problem ne može da reši", ocenio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se mnogo govori o lošim privatizacijama, sa čime se on ne slaže jer smatra da je reč o lošim vlasnicima koji nisu bili sposobni da vode kompanije. "Ispostavilo se da su neki vlasnici u Srbiji dobijali novac od raznih kriminogenih struktura da bi kupili preduzeća", rekao je Dinkić i dodao da su takva preduzeća često plaćana i mnogo skuplje od sličnih koja danas uspešno posluju.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže i da štrajkovi pokazuju da u nekim lokalnim samoupravama postoji loša kadrovska struktura, koja nema nikakvu viziju razvoja. Zapitavši zašto nije bilo protesta radnika u Inđiji, Loznici ili drugim gradovima nego baš u Kuršumliji, on je ocenio da lokalna rukovodstva u nekim opštinama ne dozvoljavaju da problemi izazvani ekonomskom krizom izbiju na površinu, "a ima i onih koji ne znaju šta da rade pa sve prebacuju na Beograd".

Dinkić je rekao i da štrajk javnih preduzeća u Novom Sadu nema nikakve veze sa protestima u privatnom sektoru, jer za razliku od privatnog, plate u javnom sektoru nisu problem.

"Plate u javnim preduzećima u Novom Sadu sigurno nisu niže u odnosu na privatni sektor, ali ako je neko nezadovoljan i misli da može bolje da zaradi neka pređe u privatni sektor", rekao je Dinkić i dodao da na birou ima mnogo nezaposlenih koji bi se rado prihvatili rada u javnim preduzećima.

"Ima, nažalost, pola miliona ljudi koji aktivno traže posao i siguran sam da bi mnogi rado za te plate preuzeli mesta onih koji štrajkuju", kazao je Dinkić, istakavši da je greška napravljena kad su neki članovi republičke vlade "krenuli da razmišljaju o neodrživim stvarima", da prihvate povećanje cene struje od 20 odsto da bi oni u EPS-u povećali sebi plate za 17 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: