Stop struji, jeftinije gorivo i gas

Poskupljenje struje od deset odsto još nije odobreno, a već narednog meseca se može očekivati da gorivo pojeftini, kaže ministar Slobodan Milosavljević.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

01:41

Default images

Ministar trgovine i usluga kaže da je stav ministarstva da povećenje cene struje sačeka kraj grejne sezone kako bi se na taj način pomoglo građanima koji struju koriste kao glavni energent.

"Poskupljenje električne energije od deset odsto još nije odobreno. Sačekaćemo da vidimo kakav je godišnji rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS)", kazao je Milosavljević.

"Već narednog meseca može se očekivati jedno, a možda i dva pojeftinjenja goriva, koje će anulirati dva prethodna poskupljenja. Početak godine, kao i lane, zbog akcizne politike startovao je sa rastom cena, ali već u februaru doći će do njihovog 'peglanja'", kazao je Milosavljević. Kada je reč o ceni gasa, Milosavljević je kazao da "kada se sve sabere i oduzme, postoji i te kako prostora za obaranje cene ovog energenta".

"Ima prostora da cena gasa ide nadole od 10 do 15 odsto. Poslednja cena je iz oktobra 2008, kada je za 1.000 kubnih metara gasa plaćano 500,5 dolara, a jedan dolar je vredeo 51,7 dinara. Krajem decembra cena za istu količinu gasa je prepolovljena - iznosila je oko 250 dolara", kaže on.

"Dolar je u međuvremenu skočio, i sada vredi 67,9 dinara, cena tranzita je ostala otprilike ista", dodao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: