Srbija

Petak, 04.12.2009.

16:59

NBS interveniše, evro 96,56 dinara

Narodna banka Srbije (NBS) prodala je 42 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, što je prva intervencija centralne banke od 25. februara.

Izvor: B92, Beta

Default images

U toku dana je indikativni kurs iznosio 96,4914 dinara za evro, a na kraju dana je formirana zvanična kursna lista za ponedeljak, 7. decembar, prema kojoj će zvanični srednji kurs biti 96,5657 dinara za evro.

Dinar je ove godine najslabiji bio 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro, a najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

NBS je organizovala aukciju na kojoj je 42 miliona evra prodala po jedinstvenom kursu od 96,2 dinara za evro, u banci kažu da je NBS na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala da bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa i da bi pomogla uslaglašavanju ponude i tražnje.

Centralna banka je na medjubankarskom deviznom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, od početka godine godine prodala 593,4 miliona evra, od čega 376,3 miliona evra u januaru i 175,1 milion evra u februaru.

Ekonomski analitičar Ivan Nikolić ocenjuje da je do velikih osclilacija kursa došlo najpre zbog približavanja kraja godine, jer tada dospeva veći iznos otplate kredita kompanijama pa se tako vrši pritisak na devizno tržište. Ipak važniji razlog pada dinara, za Nikolića je promena referentne kamatne stope koju određuje Narodna banka Srbije.

"Čini mi se, čisto psihološki ili je simbolično da je ovo bio jedan izraz revolta komercijalanih banaka u smislu pokazivanja njihove moći i na neki način odgovor Narodnoj banci da ne smanjuju dalje repo stop, budući da tako značajno uskraćuju prihode komercijalnim bankama. Videćemo kako će se tu stvari dalje odvijati, mada sve ukazuje da bi taj proces smanjivanja repo stopa mogao, i bilo bi opravdano, da se nastavi u narednom periodu", rekao je Nikolić za B92.

Ekonomista Dejan Miljković kaže za Danas da banke namerno obaraju vrednost dinara kako bi na kraju godine u svojim knjigama prikazale manju dobit i na taj način platile manji porez.

"Poslednja dešavanja sa kursom veoma slute na prošlogodišnju situaciju, kada su banke malim trgovanjima na MDT-u oborile dinar. Prošle godine je deset banaka, koje drže 70 odsto tržišnog učešća, u četvrtom tromesečju oborilo svoju dobit za čak 45 milijardi dinara, što znači da je budžet izgubio 4,5 milijardi dinara poreza. I sve to prikazom negativnih kursnih razlika. Ove godine, u prva tri kvartala došlo je do umanjenja kursnih razlika, tako da banke sada guraju kurs nadole kako bi prikazale negativne razlike i platile manji porez. Kada se pogledaju zarade koje iste banke ostvaruju u Srbiji i u okolnim zemljama, ispada da ovde rade sami geniji, što naravno nije tačno", smatra Miljković.

On dodaje da intervencija NBS-a od 42 miliona evra može samo da amortizuje kurs u toku jednog dana, te da će se ista situacija ponoviti već za dan ili dva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

17 h

Podeli: